Kako najbolje da prodate svoj automobil?

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Avg.2018, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako najbolje da prodate svoj automobil?

Prodaja polovnog automobila je dugotrajan posao. Određivanje prodajne cene istog je mnogo teži zadatak nego što mnogi misle.

Kako biste svog ljubimca prodali uz što manje stresa i kako se sutra ne biste pokajali zbog preniske cene za koju ste ga dali,  dajemo vam nekoliko početnih smernica.

Prvi korak je sređivanje - pranje, usisavanje, poliranje, „šminkanje“. Ne bi bilo loše da definišete njegove prednosti i mane:

Originalna kilometraža >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je uvek prednost u odnosu na konkurenciju koja je istu nameštala. To možete da dokažete uz pomoć servisne knjižice, mada imajte u vidu da se i one danas uveliko falsifikuju.

Automobil bi trebalo da ima očuvan enterijer, ako to pak nije slučaj sa vašim vozilom, prionite na dubinsko pranje i sređivanje raznih oštećenja. Ova stavka često igra presudnu ulogu kod odluke o kupovini, jer na osnovu toga kupci mogu da procene koliko je automobil zaista vožen i da li ste vodili računa o njemu.

U zavinosti od toga kako želite da se vrednuje vaš limeni ljubimac, ne bi bilo loše da uradite poliranje pre prodaje. Ukoliko postoje veće ogrebotine ili oštećenja,  fotografišite ih, i u opisu u okviru oglasa detaljno objasnite o čemu je reč i koliko može da košta popravka. To je ujedno način da steknete poverenje potencijalnih kupaca.

Oprema je veoma značajan faktor u prodaji automobila. U današnje vreme on ne bi smeo da ne poseduje klima uređaj. Napravite listu kompletne opreme, iako vam neke komponente zvuče banalno za novije automobile. U praksi se pokazalo da ulaganje u dodatnu opremu kod novog vozila samo delimično može da se povrati prilikom prodaje, ali to je jedan od razloga zbog kojeg možete da tražite višu cenu.

Kako odrediti cenu automobila koji prodajete?

Ovo je najteža stavka, a u njoj najviše može da vam pomogne internet. Prelistajte oglase sličnih vozila, a onda izvucite prosek i odredite sumu. Sve deluje vrlo lako dok ne počnete zaista time da se bavite, a onda ćete da uočite da su cene prilično neusaglašene. Stariji četvorotočkaši sa slabijim motorima imaju višu cenu od novijih sa boljom opremom, zatim neke cene su fiksne, dok druge nisu. Pojedini prodavci pružaju mogućnost zamene vozila, a vi ste već krenuli da upoređujete opremu i da se raspitujete kod rodbine i prijatelja, da tražite savete. Predlažemo da ovom problemu pristupite studiozno, a ako to bude pretežak zadatak za vas, uvek možete da se opredelite za agencije koje rade otkup polovnih automobila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.