KINESKI UTICAJ: Ponovno rođenje Moskviča (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jul.2023, 17:17

KINESKI UTICAJ: Ponovno rođenje Moskviča (VIDEO)

Mnogi su mislili da je to kraj ruske automobilske industrije.

Ponovo lansiranje klasičnog automobila iz sovjetske ere, Moskviča, od strane državne kompanije u novembru, gradonačelnik Moskve je proslavio kao pokazivanje otpornosti ruske auto-industrije na sankcije Zapada.

"Ovo je istorijski događaj", rekao je Sergej Sobjanin, dok je Moskvič predstavljen u fabrici koju je moskovska vlada uzela od francuskog proizvođača automobila Renault prošle godine za samo jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rublju.

Zapravo, ponovno rođenje Moskviča je, takođe, znak sve većeg uticaja Kine na važan sektor ruske ekonomije, prenosi Reuters.

Automobili koji izlaze iz ogromne moskovske fabrike automobila Moskvič na jugu ruske prestonice ne liče na kutijaste metalne modele Moskviča iz sovjetske ere.

Elegantni SUV modeli sa četvoro vrata imali su jasno vidljive delove motora i presvlake kineske kompanije JAC Motors. Dva izvora, koji su tražili da ne budu identifikovani jer nisu ovlašćeni da razgovaraju sa medijima, rekli su za agenciju Reuters da je model Moskvič 3 JAC Sehol X4 sastavljen u Moskvi korišćenjem kompleta kupljenih od kineskog partnera.

Moskvič je u prošlomesečnom saopštenju naveo da se njegovi modeli 3 i 3e proizvode pomoću sklopa velikih jedinica – gde se automobili prave u fabrici u inostranstvu pre nego što se izvoze i finalizuju u Rusiji. Kompanija je saopštila da radi sa "stranim partnerom", ali nije potvrdila veze sa kompanijom JAC.

- Lokalizacija proizvodnje se postepeno povećava - rekao je Moskvič za Reuters, dodajući da se nada da će početi drugu fazu proizvodnje kasnije ove godine ili početkom 2024. godine koja će uključivati zavarivanje i farbanje u moskovskoj fabrici, uključujući širi krug lokalnih dobavljača sa ruskim komponentama.

JAC Motors, sa sedištem u istočnoj provinciji Anhui, nije odgovorio na zahteve za komentar.

Kineski proizvođači automobila osvajaju tržišni udeo u Rusiji, kapitalizujući odlazak zapadnih igrača koji su dominirali tržištem pre invazije na Ukrajinu, pokazuju podaci auto-industrije.

Uvezeni kineski automobili sada čine 49 odsto ruskog tržišta, dostižući 40.000 jedinica u junu, u poređenju sa predratnim udelom od samo sedam odsto u junu 2021. godine, prema podacima analitičke firme Autostat.

To je unosan posao. Izvoz putničkih automobila kineskih proizvođača automobila u Rusiju u periodu od januara do maja 2023. godine porastao je 5,2 puta u odnosu na prethodnu godinu na skoro 3,6 milijardi dolara, prema kineskoj carinskoj statistici, uključujući izvoz vredan skoro milijardu dolara samo u aprilu.

Osim ovih cifara, kineske firme, takođe, povećavaju prodaju u Rusiji sastavljanjem vozila u fabrikama koje su napustile kao što su Reno i Nissan, otkrio je Reuters.

Reuters je razgovarao sa dve kompanije i četiri izvora upoznata sa stvarima koji su rekli da šest fabrika u Rusiji, koje su ranije bile u vlasništvu evropskih, japanskih i američkih proizvođača automobila ili su sklapale njihova vozila, sada proizvode kineske modele ili planiraju da to urade.

Ukupno, šest fabrika imaju godišnji kapacitet od oko 600.000 automobila, pokazuju proračuni agencije Reuters.

Rusko Ministarstvo industrije i trgovine nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Vladimir Bespalov, nezavisni stručnjak za automobilski sektor, rekao je da rastuće prisustvo kineskih proizvođača automobila koristi Rusiji, omogućavajući joj da ponovo pokrene proizvodnju u fabrikama koje ne rade i da radnici ostanu zaposleni. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je 2020. godine industrija zapošljavala oko 300.000 ljudi.

- Neke tehnologije će biti prenete, neke će biti lokalizovane, ali to neće biti najnaprednije tehnologije - rekao je Bespalov. - Ali, s obzirom na to da nema ničeg drugog, ovo je već dosta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.