Građani Srbije  nemaju razloga za strah

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Okt.2014, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije nemaju razloga za strah

BEOGRAD - Građani u Srbiji nemaju razloga da se plaše pojave ebole, jer se mjere za kontrolu i prevenciju primjenjuju u najvećem opsegu, rekla je direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ u Srbiji Miljana Grbić.

Grbićeva je navela da ni u ostalim evropskim zemljama nema razloga za strah od širenja epidemije, ali je dodala da se ne može isključiti mogućnost javljanja pojedinačnih, sporadičnih slučajeva.

Grbićeva je rekla za RTS da Srbija prati >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sve mjere koje je preporučila SZO za kontrolu, te dodala da su evropske zemlje među najrazvijenijim u svijetu, imaju razvijene mehanizme i za dijagnostiku, i za izolaciju, i za praćenje i kontrolu epidemije.

Ona je podsjetila da u Srbiji nije zabilježen nijedan slučaj ebole i da nijedna osoba nije u izolaciji, a da je u Evropi do sada liječeno ili se liječi osam osoba, od toga su sedam humanitarni radnici koji su došli iz ugroženih zemalja.

Grbićeva je rekla da SZO dosad nije dala formalno odobrenje ni za jedan lijek ni medicinsko sredstvo protiv ebole.

Ona je dodala da se ispituju tri grupe proizvoda - derivati krvi koji sadrže antitijela i globuline, antivirusni lijekovi, kao i vakcine.

Grbićeva je rekla da su tri lica izliječena u Velikoj Britaniji, NJemačkoj i Francuskoj, troje se trenutno liječi, u Norveškoj, NJemačkoj i Španiji, dok je dvoje preminulo.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.