Daimler bi mogao da odustane od Smarta u korist malog Mercedesa

Izvor: B92, 26.Okt.2018, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daimler bi mogao da odustane od Smarta u korist malog Mercedesa

Kraj aktuelne generacije modela Smart mogao bi da znači i kraj ovog brenda specijalizovanog za proizvodnju malih gradskih lajfstajl automobila.

Sadašnja, treća generacija Smart modela nastala je kao produkt saradnje kompanija Renault i Daimler, pa se tako na istoj mehaničkoj platformi proizvode modeli marke Smart i Renault Twingo.

Kako piše Automobile Magazine, budućnost brenda Smarta je neizvesna jer će se Renault nakon okončanja proizvodnog ciklusa modela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Twingo povući iz tog parterstva. Kao rezultat toga, Mercedes će navodno ugasiti marku Smart polovinom naredne decenije.

Isti izvor navodi da će pod vođstvom novog prvog čoveka kompanije, Ole Kalenijusa, koji na poziciju direktora Daimlera stupa početkom 2019, nemački proizvođač odlučiti da počne da izrađuje sopstvene male gradske automobile pod značkom Mercedesa.

Tako bi umesto amblema Smarta, budući premijum rivali modelima kao što su Audi A1 i vozila marke MINI imali na haubi "trokraku zvezdu".

Ovaj scenario dalje predviđa da će Mercedes za sledeću generaciju A klase, koja će se pojaviti 2025. godine odbaciti aktuelnu MFA2 mehaničku platformu i uvesti novu, fleksibilniju koja bi osim automobila sa benzinskim i dizel motorima trebalo da podrži i električna vozila.

Mercedes, navodno, već razmatra mogućnost da pod soptvenom značkom proizvodi male gradske automobila, koje trenutno vodi po oznakom "U klasa".

Ukoliko bi se ovaj plan ostvario, Mercedes bi u okviru tog novog automobilskog segmenta pravio više modela, uključujući male hečbek putničke automobile sa 3 i 5 vrata (poput rivala iz MINI-ja), ali i mali teretni van.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.