Da li automobil treba da perete češće u zimskim mesecima?

Izvor: B92, 04.Feb.2024, 15:28

Da li automobil treba da perete češće u zimskim mesecima?

Mnogo je mišljenja o tome kako bi trebalo negovati vozilo zimi, a preporuke idu od saveta da se automobil što češće pere, do onih potpuno suprotnih koji se pozivaju na to da se ređim pranjem štiti lak.

Automobil bi zimi trebalo da se pere jednako često kao i u letnjim mesecima, navode u Nemačkom autoklubu (ADAC). Neosporno je da se čist automobil može videti ranije na putu, pogotovo po lošem vremenu zahvaljujući odsjajima svetlosti, ali od uvođenja obaveznih dnevnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetala, ova prednost više nije toliko presudna.

Što se tiče soli na putu, zimska prljavština zaista ima enormno korozivni učinak na lak, tj. mora se što češće uklanjati, ali se to odnosi samo na prethodno oštećene delove automobila (ogrebotine). Sa druge strane, besprekorno lakirane površine lako se mogu nositi sa tim napadima prljavštine.

U perionicu ne bi trebalo da idete kada je napolju temperatura ispod -10 stepeni Celzijusa, jer bi u tom slučaju mogao da se dogodi "toplotni šok" kada se voda iz perionice susretne sa delovima vozila koji su nedavno bili izloženi ledenoj hladnoći.

Pre ulaska u autoperionicu, potrebno je ukloniti sve ostatke snega i posebno leda, jer ih četke mogu povući preko karoserije poput šmirgle. Dodatni i skupi super programi sa vrućim voskom nisu potrebni sa tehničke tačke gledišta, ali možete ih uključiti ako želite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.