Automobil na snagu nogu, a nije na gurku

Izvor: Autoportal.rs, 21.Jun.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automobil na snagu nogu, a nije na "gurku"

Ukoliko se odlučite za šetnja umesto da sednete u automobil pomoći ćete vašem srcu da duže traje a pomoći ćete i vašem novčaniku. "Tesla" je našao način da ostvarite duplu uštedu kada se odlučite za šetnju umesto vožnje.

Tesla "S" limuzina je možda i najpopularniji automobil koji kao pogonsku energiju koristi električnu struju. Da bi se baterija ove limuzine napunila potrebno je "rezervoar", odnosno baterije, prikačiti na izvor struje. Ali ni ta struja >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << vas ne mora koštati ni jednog dinara.

Britanska kompanija "Pavegen" bavi se proizvodnjom podnih obloga koje pretvaraju kinetičku energiju u struju. Njihova ideja ja da u budućnosti pomognu izgradnju gradova koji će za napajanje električnom energijom koristiti obnovljive izvore.

Za sada eksperiment je napuniti baterije na "Tesli" preko podnih panela koje su postavili ispred jednog od prometnih šoping-centara u Londonu. I zaista, svega par stotina koraka je bilo dovoljno da se model "S" napuni dovoljno da može 20-ak minuta da se slobodno vozi ulicama glavnog grada Engleske.

Svaki put kada neko zgazi na ovu podlogu generiše se 7 vati struje. Proračuni su da je za jedan dan moguće generisati toliko struje putem koraka prolaznika, da Tesla "S" može da pređe gotovo 1 500 kilometara. Jeftiniji prevoz od ovoga ne može se zamisliti.

Nastavak na Autoportal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.