Ako hoćete auto-pilot, onda mora i crna kutija

Izvor: B92, 20.Jul.2016, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako hoćete auto-pilot, onda mora i crna kutija

Udes Teslinog Modela S u SAD, u kome je poginula jedna osoba, uticao je na vlasti da još jednom razmotre pod kojim uslovima će biti omogućeno kretanje vozila sa auto-pilotom u svakodnevnom saobraćaju.

Jedan od pravnih problema sa kojima se suočavaju zakonodavci prilikom donošenja regulativa u vezi sa samovozećim automobilima jeste pitanje odgovornosti u slučaju saobraćajne nesreće vozila sa auto-pilotom. Zbog toga će nemačke vlasti zahtevati od proizvođača automobila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji žele da opreme svoje modele tehnologijom auto-pilota, da uvedu uređaj za beleženje parametara vožnje, slično "crnim kutijama" u avionima.

Ovaj uređaj bi pratio funkcionisanje auto-pilota kako bi, ako dođe do saobraćajne nezgode, moglo da se utvrdi da li je "krivac" za nesreću kompjuter u automobilu. Crna kutija bi snimala podatke u periodu kada je funkcija auto-pilota aktivna, ali i onda kada vozilom upravlja čovek, i zabeležila bi trenutak kada sistem zahteva od vozača da preuzme volan. Tako bi se u svakom momentu vožnje tačno znalo ko je odgovoran za upravljanje automobilom.

U predlogu zakona koji je najavio nemački ministar saobraćaja, Aleksander Dobrint, navodi se i da vozač neće biti u obavezi da prati šta se dešava u saobraćaju dok je automobil u samovozećem modu, ali neće smeti da napušta svoje sedište, kako bi bio u mogućnosti da reaguje ako se auto-pilot isključi.

Rojters prenosi da će nacrt nemačkog zakona već tokom leta biti prosleđen drugim ministarstvima na razmatranje, kako bi što pre bio usvojen, s obzirom da ta zemlja želi da postane globalni lider na tržištu samovozećih automobila.

Sve više proizvođača širom sveta uvodi u serijske automobile nove tehnologije koje sadrže neke elemente auto-pilota, a mnoge kompanije najavile su da će do 2020. u najmanju ruku lansirati modele sa delimičnim, ako ne i sa potpunim auto-pilotom. U međuvremenu, pojedina udruženja potrošača u Sjedinjenim Državama zatražila su od svoje vlade da ne dozvoli da se serijski samovozeći automobili nađu na ulicama sve dok se ne pokaže da je sistem bezbedan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.