Izvor: Mondo, 04.Apr.2019, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam je video i novog gradskog šampiona (FOTO, VIDEO)

Audi A1 druge generacije je napredovao u svakom segmentu u odnosu na model prikazan pre nešto više od osam godina.

Izvor: MONDO

Jedna od bitnijih premijera ovogodišnjeg Sajma automobila bila je i prvo prikazivanje druge generacije najmanjeg Audija A1.

U poređenju sa prvim, A1 je sada daleko ozbiljniji model, posebno jer prati ostale modele proizvođača iz Ingolštata, koje sada odlikuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << daleko agresivniji izgled.

U svom B segmemntu, novi A1 je pozicioniran rame uz rame sa Minijem, a po nama ga je, na ovo prvo sajamsko gledanje, i prestigao.

A1 je sada duži od četiri metra, a i dostupna je samo verzija s petoro vrata. Inače, mali Audi deli platformu sa VW Polom, Škoda Fabijom i Seat Ibicom.

Osim povećanog prostora za putnike, značajno je proširen i gepek koji sada ima zapreminu od 335 litara, što je povećanje od 65 litara u odnosu na prvu generaciju.

Izloženi model je pokazao zašto mislimo da je A1 šampion B segmenta, odnosno malih gradskih automobila. Dvobojna karoserija, atraktivna maska i LED svetla mu stoje perfektno, a tu su i brojni sportski elementi, poput usisnika za vazduh i aerodinamičnih spojlera. Celu priču zaokružuju alu-felne u dimenzijama maksimalnog prečnika od 18 inča.

Unutrašnjost u najvišem paketu je opremljen digitalnim MMI sistemom, koji je prisutan i u ostalim daleko većim modelima, uključujući i A8 i Q8. Ekrani su prisutni ispred vozača, kao i na centralnom grebenu, a moguće je opremiti automobil Bang & Olufsen audio sistemom sa 11 zvučnika.

Očekivano tu su i moderni "asistenti" u vožnji kao što su adaptivni tempomat, sistem automatskog kočenja i držanje vozila u traci.

Što se tiče motora, za sada su dostupni samo benzinci, odnosno nema najava koje se tiču dizelaša. Tu su turbo benzinci od 1, 1,5 i 2 litra sa rasponu snaga od 115 do čak 200 "konja" u najjačem 40 TFSI izdanju, koji jedini na raspolaganju ima šestostepenu automatiku s duplim kvačilom (S-tronic).

Kod ostalih modela snaga se na točkove prenosi preko šestostepenog manuelnoga menjača ili S-tronica sa sedam stepeni prenosa.

Osnovni model sa oznakom 30 TFSI (1.0, 115 KS) košta 21.454 evra.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.