Kako su najveće svetske kompanije dobile imena

Izvor: S media, 12.Avg.2010, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su najveće svetske kompanije dobile imena

Imena kompanija poput Soni, Adidas ili Audi pominjemo gotovo svakog dana, ali većina verovatno i ne zna kako su one dobile imena.

Neke od velikih svetskih kompanija nose imena svojih osnivača, ali ima i naziva koji su izvedeni od latinskih reči, dok su neke, poput Jahua, dobile ime po liku iz knjige.

SONI

LATINSKI - Soni je dobio ime od latinske reči „sonus” koja znači zvuk. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kompanija je osnovana u Tokiju 1946. kao „Tsoshiu Kogio KK”, a ime je promenila 1958. godine.Naziv Soni je izabran kako bi se lako izgovarao na svim jezicima.

Tojota

SREĆA - Ova kompanija je ime dobila po svom osnivaču Sakiši Tojodi. Ime Tojoda je promenjeno u Tojota posle takmičenja za bolji naziv firme. Ime Tojota se piše iz sedam poteza što je srećan broj u Japanu.

Jahu

LILIPUTANCI - Reč Jahu je izmislio Džonatan Svift u svojoj knjizi Guliverova putovanja. Jahu je osoba odbojnog izgleda i ponašanja, jedva ljudska. Onivači Dejvid Filo i Džeri Jang u šali kažu da sebe smatraju jahuima.

Volvo

LEŽAJ - Od latinske reči volvo, što znači: ja se kotrljam. To je prvobitno bio naziv za kuglični ležaj.

Folksvagen

PUČANSTVO - Folksvagen na nemačkom znači kola za narod. Ferdinand Porše je želeo da proizvede automobil koji je pristupačan za mase, ali je on kasnije postao vrlo poluplaran.

Vodafon

REVOLUCIJA - Ovaj naziv je sklop nekoliko reči - glas, podatak i telefon. Vodafon je kompanija koja je u Velikoj Britaniji obavila prvi poziv mobilnim telefonom posle ponoći 1. januara 1985. godine.

Adidas

KOVANICA - Ime kompanije je nastalo od imena i prezimena osnivača Adolfa (Adi) Daslera (das).

EPL

JABUKA - Kompanija je dobila ime po omiljenom voću jednog od njenih osnivača Stiva Džobsa.

Koka kola

ESTETIKA - Naziv potiče od lišća koke i oraha kola koji se koristi kao začin. Osnivač kompanije Džon S. Pemberton je K promenio u C kako bi ime lepše izgledalo.

Gugl

GREŠKA - Ime je nastalo slučajnom greškom u spelovanju reči „googol”, što je trebalo da bude prvobitni naziv firme. Kad je uviđena greška, ime „googol” je već bilo zauzeto, pa su ostavili ime „Google”.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.