Ultra tanki i ultra brzi – novi MacBook Air računari

Izvor: Domino Magazin, 22.Jul.2012, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ultra tanki i ultra brzi – novi MacBook Air računari

Oni su jako tanki i neverovatno brzi! Osvajaju srca i lepšeg i jačeg pola! Da to su novi MacBook Air računari…

Apple je kompanija koja je od 2007. godine postala dominantna u svetu mobilnih uređaja, prvenstveno zahvaljujući fantastičnim iPhone telefonima i iPad tablet računarima, ali i neverovatnim MacBook Pro i MacBook Air notebook-ovima, koji su nedavno osveženi unapređenim modelima. Statistike pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << da su Air računari najprodavaniji notebook-ovi u proteklih par godina, a u svom poslednjem izdanju donose i vrhunske radne karakteristike kakve ne nudi nijedno drugo slično rešenje na tržištu. Hajde da pogledamo šta je sve to posebno kod novih Air računara…

Fizički posmatrano novi MacBook Air notebook-ovi se u nijednom detalju ne razlikuju od svojih prethodnika, međutim njihova hardverska osnova je sada značajno moćnija i čini ih veoma snažnim multimedijalnim mašinama. Kupcima su ponovo na raspolaganju modeli dve dijagonale – od 11.6 inča i 13.3 inča, koji  od zajedničkih karakteristika imaju isti vizuelni identitet, izradu od jednog komada aluminiuma, tastature sa pozadinskim osvetljenjem i Multi-Touch trackpadove. Pored toga ista im je i žična (dva USB 3.0 porta i jedan Thunderbolt izlaz) i bežična (WiFi i Bluetooth adapteri) konektivnost, što ih čini lako povezivim sa najrazličitijim uređajima i gedžetima.

Manji Air računari (11.6 inča) bazirani su na dvojezgarnim Core i5 procesorima, čiji je radni takt podešen na 1.7GHz (u Turbo Boost modu – 2.6GHz), poseduju 4GB radne memorije (proširive do 8GB) i fleš storidže za skladištenje podataka od 64GB i 128GB, s tim  da snažniji model ima opcionu mogućnost nadogradnje prostora na 256GB ili 512GB, a sve zavisno od potreba korisnika. Za grafičku podršku zadužena je Intel-ova HD 4000 grafika, dok se za vrhunski prikaz slike brinu provereno dobri ekrani (rezolucije - 1366x768 piksela) sa LED pozadinskim osvetljenjem.

Sa druge strane veći MacBook Air notebook-ovi (13.3 inča) se oslanjaju na nešto brže dvojezgarne Core i5 procesore (1.8GHz - u Turbo Boost modu – 2.8GHz) i poseduju veću količinu skladišnog prostora (128GB – slabiji model, 256GB – naprednije rešenje) uz ostavljenu mogućnost konfigurisanja snažnijeg modela na 512GB. Količina radne memorije (8GB) im je ista kao kod prethodnika, kao i grafička podrška (Intel HD 4000 GPU), koja donosi do 30% bolje performanse u poređenju sa HD 3000 grafikom. On što ih pak najviše čini posebnim su veći displeji (13.3 inča) veće rezolucije 1440x900 piksela i prisustvo čitača SD kartica.

Apple je sa predstavljanjem novih (unapređenih) MacBook Air računara kupcima ponudio još brže i grafički moćnije notebook-ove sposobne da se nose sa najrazličitijim zahtevima kupaca. Pored odličnih radnih karakteristika prednosti su im i mala težina, kao i odlični ekrani zahvaljujući kojima je prikaz slike besprekoran. Konektivnost im je sada fantastična, što isto možemo reći i za mogućnost opcionog proširenja skladišnog prostora. Na žalost, cene im za naše uslove nimalo nisu povoljne, ali ako tražite ultra tanki i veoma brz prenosivi računar onda budite sigurni da od novih Air mašina na tržištu nećete naći bolje.

Cena (sa PDV-om): od 130.790,00 dinara

Kontakt: Apcom

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.