Srbija lansira svoj brend računara – Šljiva

Izvor: Njuz.net, 31.Dec.2010, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija lansira svoj brend računara – Šljiva

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeMinistar Dinkić testira prototip "Šljive"

BEOGRAD, 31. decembar 2010, (Njuz) - Najavljeno povišenje PDV-a na uvoz računarske opreme koje nije usvojeno, ipak je imalo opravdane osnove. Danas smo saznali da je u pitanju bio pokušaj države da se zaštiti domaća industrija računara.
Na današnjoj konferenciji za novinare Vlade Srbije, Mlađan Dinkić je predstavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << najnoviji državni projekat. U pitanju je brend računara rađen po uzoru na 'Apple', i koji če se u srpskoj verziji zvati 'Šljiva'. Detalje ovog projekta otkriva Dinkić:
- Rešili smo da kreiramo ovaj brend po uzoru na najvećeg marketinškog virtuoza IT industrije - Stiva Džobsa i njegove kompanije Apple. Tako će zaštitni znak naših računara biti srpska šljiva, koja će svetleti u mraku na poleđini naših laptopova i tako širiti svest o brendu na svim fotografijama biznismena i predavača koji rade za ovim laptopom - rekao je Dinkić
U realizaciju ovog projekta ušo je nekoliko eminentnih domaćih firmi. Tako će hardver proizvoditi 'EI Niš', a operativni sistem je razvio institut 'Ivo Lola Ribar' pod nazivom 'ŠljivOS'. Kućišta za računare proizvodiće Sloboda iz Čačka, jer već imaju tehnologiju i dragoceno iskustvo u proizvodnji kućišta za usisivače.
Kako saznajemo, nedavni požar u 'Slobodi' neće uticati na projekat, jer postrojenje za proizvodnju kućišta nije zahvaćeno.
- Strategija Vlade biće da se pre svega brend proširi među 'early adopterima', baš kao što to radi Apple - kaže Bojan Stratimirović, prodžekt menadžer razvoja 'Šljive'. - Tako će 'Šljiva' biti besplatno podeljena eminentnim blogerima i influenserima sa Interneta koji će onda Twittovati i promovisati brend prvo u Srbiji a onda i na globalnom marketu.
Prvi računar koji će biti proizveden imaće naziv 'jaŠljiva', a u razvoju je mp3 plejer 'jaPatos' kao konkurencija za 'iPod', kao i 'Šljivafon' koji će ući u tržišnu trku sa iPhone-om.
Domaći računar naći će se u prodavnicama početkom februara, a kako saznajemo, uz svaki primerak kupac će dobiti na poklon jednu flašu šljivovice 'Čiča', u cilju vezivanja pozitivnih emocija za brend među korisnicima.
Istok Pavlović
Pogledaj vesti o: Apple,   Mlađan Dinkić

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.