Članice G7 postigle dogovor o oporezivanju velikih kompanija

Izvor: VOA, 05.Jun.2021, 16:15

Članice G7 postigle dogovor o oporezivanju velikih kompanija

Sjedinjene Države, Britanija i druge najbogatije zemlje u svetu postigle su u subotu dogovor o uvođenju većih globalnih poreza multinacionalnim kompanijama kao što su Gugl, Epl i Amazon. Ministri finansija G7 saglasili su se da podrže globalnu korporativnu poresku stopu od najmanje 15 odsto i da kompanije plaćaju veći porez na tržištima na kojima prodaju svoje proizvode i usluge. "Ministri finansija G7 postigli su istorijski sporazum da reformišu globalni poreski sistem da bi bio pogodan za globalno digitalno doba", rekao je britanski ministar finansija Riši Sunak posle dvodnevnog samita u Londonu.  Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen rekla je da će "značajna obaveza bez presedana" okončati, kako je ocenila, trku do dna kada je reč o globalnom oporezivanju. Sporazum, o kojem se razgovaralo godinama, predviđa ukidanje nacionalnog poreza na digitalne usluge koji su uvele Britanija i druge evropske zemlje, a za koji je Amerika smatrala da je nefer prema američkim tehnološkim gigantima. Međutim, dogovorene mere prvo bi trebalo da budu odobrene na sastanku G20 - koji obuhvata i zemlje u razvoju - narednog meseca u Beču. "Reč je o složenom pitanju i ovo je prvi korak", rekao je Sunak. Bogate zemlje su godinama pokušavale da postignu dogovor o načinu na koji bi prikupljale više prihoda od velikih multinacionalnih kompanija kao što su Gugl, Amazon i Fejsbuk, koje često prijavljuju profite u zemljama gde ne plaćaju porez ili plaćaju samo malu sumu. Administracija predsednika Džoa Bajdena je dala podsticaj zastalim pregovorima predlogom da minimalna globalna poreska stopa bude 15 odsto, što je iznad nivoa u zemljama kao što je Irska, ali je ispod najnižeg nivoa u G7. Nemačka i Francuska su takođe pozdravila sporazum, mada je francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao da će se boriti za veću poresku stopu od dogovorene, za koju je naveo da je "početna tačka". Nemački ministar finansija Olaf Šolc rekao je da je dogovor "loša vest za poreske rajeve širom sveta". "Kompanije neće više moći da izbegavaju poreske obaveze prijavom profita u zemljama sa najnižim porezima", rekao je Šolc. U sporazumu se ne precizira na koje će se kompanije odnositi nova pravila, već se govori samo o "najvećim i najprofitabilnijim multinacionalnim preduzećima". Međutim, Dženet Jelen je navela da će se nova pravila odnositi i na Amazon i na Fejsbuk. Amazon i Gugl su pozdravili sporazum, dok je Fejsbuk naveo da će verovatno plaćati veći porez.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ministri G7 pozdravili "istorijski sporazum"; Šta kaže Irska, za mnoge - poreski raj?

Izvor: B92, 06.Jun.2021, 09:06

London, Dablin -- Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozdravila je istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit multinacionalnih kompanija od 15 odsto...Ona je poručila da će to biti podsticaj zemljama da se takmiče na pozitivnim oosnovama, a slične ocene dali su i drugi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.