Amazon nadmašio Microsoft na listi najvrednijih kompanija SAD-a

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 08.Jan.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amazon nadmašio Microsoft na listi najvrednijih kompanija SAD-a

Promena na vrhu se dogodila nakon što su deonice Amazona porasle tri posto i podigle tržišnu vrednost giganta internet trgovine na 797 milijardi dolara. Deonice Microsofta su porasle za manje od jedan posto, čime je tržišna vrednost proizvođača software-a 784 milijardi dolara.

Time je Amazon prvi put najvrednija američka kompanija s deonicama na berzi, a i okončan je kratki povratak Microsoft-a na vrh, kada je nadmašio >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Apple u novembru.

Previranja su izazvana zabrinutošću da će trgovinski rat Trampove administracije s Kinom i podizanje referentnih kamata usporiti svetsku privredu. Ako se to desi, verovatno će se usporiti rast kompanija iz tehnološkog sektora i drugih grana industrije koje veliki deo prihoda imaju van SAD-a.

To je jedan od razloga zašto su mnoge deonice tehnoloških kompanije daleko ispod svojih rekorda. Amazon je, naprimer, 21 posto ispod rekorda iz septembra kada je njegova kapitalna vrednost bila iznad 1.000 milijardi dolara.

Apple je tada vredeo još više, ali su njegove deonice izgubile 37 posto vrednosti od oktobra, odnosno oko 400 milijardi dolara tržišne vrednosti.

Apple je potvrdio neke od najgorih strahova investitora kada je prošle sedmice upozorio na razočaravajuću potražnju za iPhone-ima, posebno u Kini, zbog čega su prihodi u poslednjem tromesečju daleko manji od projekcija uprave i analitičara, javljaju agencije.

Izvor: klix.ba

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.