Projekcija filma Seobe se nastavljaju večno u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2018, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekcija filma "Seobe se nastavljaju večno" u Somboru

Kulturni centar "Laza Kostić" Sombor, Kulturni centar Apatin i Robmos produkcija organizuju projekciju dokumentarnog filma "Seobe se nastavljaju večno" (autora Boška Milosavljevića), koja će se održati u ponedeljak, 2. aprila, sa početkom u 17 časova - u Maloj sali KC "Laza Kostić" u Somboru.

Nakon projekcije filma biće upriličen razgovor sa autorom.

Od vremena Jelene Vukanović, mađarske kraljice, žene Bele Drugog Slepog, pa kroz doba Despota Stefana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Lazarevića i njegovih ratnika, do burnog sedamnaestog i osamnaestog veka – Srbi su igrali jednu neobičnu rolu u takozvanoj "Gornjoj zemlji".

Taj izraz koristili su naši sunarodnici iz Srema, Banata i Bačke, da označe predele koje su njihovi zemljaci masovno naseljavali, na krajnjem severu. Beč, Komoran, Sentandreja, Temišvar i mnogi drugi gradovi, varoši i predeli bili su krajnja destinacija brojnih seoba koje su se odvijale vekovima. Srpskih seoba.

Ovaj četrdesetominutni film pokazuje bogat srpski kulturni legat koji i danas postoji u Mađarskoj, uprkos tome što u toj zemlji danas živi svega deset hiljada ljudi našeg porekla. Autori filma kreću se kroz živu srpsku prošlost, prikazujući naše zadužbine, spomenike, muzeje i druge važne građevine i istorijske uspomene koje se nalaze u Budimpešti, Sentandreji i drugim srpskim naseobinama u tom delu sveta.

Narator je Bojan Žirović, a o ljudima, seobama, spomenicima i događajima iz ovog segmenta istorije govore dr Dinko Davidov – Srpska akademija nauka i umetnosti, dr Milo Lompar – Filološki fakultet u Beogradu, dr Bojan Popović – kustos Galerije fresaka i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej.

Producent filma je Milan Kićevac, a režiju i scenario potpisuje Boško Milosavljević.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.