Dunavska turistička regata od sutra u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2012, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunavska turistička regata od sutra u Srbiji

BEOGRAD -

Najveća i najduža rečna turistička regata na svetu TID, koja traje 73 dana na Dunavu, ućiće sutra na područje Srbije, kod Apatina.

Kako je izjavio Tanjugu Dejan Jovanović, predsednik Odbora za turizam Kajakaškog saveza Srbije koji je domaćin regate, njena ukupna dužina iznosi 2.455 kilometara, od starta u nemačkom gradu Ingolštatu do rumunskog mesta Sveti Đorđe, gde se završava.

TID je veoma popularan u svetu, ove godine se prijavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko 150 učesnika iz podunavskih evropskih zemalja Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije, kao i drugih evropskih - Švajcarske i Velike Britanije.

Veslači sa drugih kontinenata dolaze iz Izraela, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Novog Zelanda, Narodne Republike Kine...

Na regati su zastupljena deca, odrasli i starije osobe oba pola.

Najmlađa učesnica na regati je Ivona Milovanović koja ima šest godina i ovo je njeno treće učešće na regati, sa roditeljima.

Jovanović je istakao da je cilj regate zdravo korišćenje slobodnog vremena, održavanje kondicije i opšteg zdravlja ljudi, prijateljstvo i razmena kontakata među ljudima, tolerancija i poštovanje različitih nacionalnosti, vera i rasa, kao i zaštita i čuvanje životne sredine.

Regata u velikoj meri doprinosi većem ugledu Srbije u svetu, jer upravo strani turisti čine većinu učesnika regate.

Regata je pod pokroviteljstvom i u programu ECF (Evropske kajakaške federacije), kaže Jovanović.

Osnovno pravilo TID je plovidba Dunavom čamcima (kajakom ili kanuom, kojima se vesla) i po etapnim mestima, koja se za svaku zemlju utvrđuju na godišnjoj konferenciji.

Dnevne etape su od 16 do 60 kilometara, što je u proseku 43 km dnevnog veslanja.

U etapnim mestima regata boravi jedan dan, osim u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje Regata prolazi i u kojima se zadržava po dva.

Za učesnike regate se u svakom mestu organizuje svečana večera i prigodan kulturno-umetnički program, gde strani učesnici mogu da se upoznaju sa ljudima, običajima, istorijom, kulturom, tradicijom i gostoprimstvom zemlje u kojoj borave.

Etapna mesta u Srbiji su: Apatin (25. juli), zatim Bačka Palanka, Novi Sad (29. i 30. juli), Stari Slankamen, Beograd (1. i 2. avgust), Smederevo-Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo (8. i 9. avgust) i Brza Palanka (10. avgust.) koja je poslednje mesto u Srbiji.

U Srbiji će gostima iz sveta biti ponuđeni i drugi sadržaji - posete Banji Junaković, dvorcu ''Dunđerski'', tvrđavi Petrovaradin, Sremskim Karlovcima, keltskim ostacima na području Inđije, panoramsko razgledanje Beograda autobusom.

Gosti će moći da posete arheološko nalaziše ''Vinča'', Viminacijum, smederevsku, ramsku, golubačku i tvrđavu Fetislam, Srebrno jezero, vizitorski centar ''Lepenski vir'', Trajanovu tablu i ostatke Trajanovog mosta, Hajdučku vdenicu, pećinu ''Veterana'' i ostatke nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata kod Prahova.

Veslači će u Beogradu biti gosti opštine Palilula, a biće smešteni u sportsko- rekreativnom centru na Adi Huji.

Reč je o najstarijoj regati na svetu, prva je održana 1956, a nekadašnja Jugoslavija je bila, pored Čehoslovačke i Mađarske, jedan od prvih organizatora.

Regata zauzima po svojoj vaznosti i veličini, 35 mesto među oko 2.000 turistickih manifestacija u Srbiji, ocenio je u svom naučnom elaboratu doktor turizmologije Željko Bjeljac sa Fakulteta za turizmologiju u Novom Sadu.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dunavska regata "baca sidro" u Apatinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2012, 05:26

APATIN -..Učesnici najstarije i najduže internacionalne turističko rekreativne kajak, kanu i veslačke regate na Dunavu su danas u токu poslepodnevnih časova pristigli u Srbiju i prvo mesto u kome će prenoćiti je Apatin...Turistička organizacija opštine Apatin je učesnicima obezbedila prostor...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dunavska regata TID u Srbiji

Izvor: Akter, 25.Jul.2012

Najveća i najduža rečna turistička regata na svetu TID, koja traje 73 dana na Dunavu, ući će danas na područje Srbije, kod Apatina

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.