Izvor: Nezavisne Novine, 29.Mar.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grančice maslina u službi zdravlja

Sjajan učinak maslinovog ulja na naše zdravlje odavno je poznat, ali rijetki znaju da je i lišće masline ljekovito.

Većina nas uživa u konzumiranju maslinovog ulja i upoznati smo s njegovom ljekovitošću, ali ne znamo da i list masline ima razna ljekovita svojstva.

Upravo je lišće masline tradicionalni lijek koji se vijekovima  koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj ljekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji.

Jedan od primarnih spojeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u listu masline koji se zove oleuropein u sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična.

Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni pritisak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja. Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuha čaj.

Oleuropein potiče razvoj stanica koje su zaslužne za razvoj kostiju te na taj način pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze.

 Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju tvari koje im pomažu u širenju organizmom.

Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutralizuju slobodne radikale i revitaliziraju našu kožu.

Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, spriječava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni tlak.

 Brojne tvari u lišću masline sprečavaju formaciju lošeg holesterola u našem organizmu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.