Zapadni Balkan jedan od šest Bajdenovih prioriteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021, 22:26

Zapadni Balkan jedan od šest Bajdenovih prioriteta

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskom razgovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, dvoje državnika istaklo je prioritetne teme, među kojima su Avganistan, Kina, Iran, Rusija i Ukrajina, kao i Zapadni Balkan na kojem je aktuelno pitanje rešavanja odnosa i postizanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazuma između Beograda i Prištine.

"Predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenevši joj svoju želju da prodube odnose dve zemlje. On je izrazio nameru da revitalizuje transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti, i zajedničke demokratske vrednosti", piše u saopštenju Bele kuće.

Oni su se takođe saglasili oko važnosti globalne saradnje, uključujući i obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi protiv klimatskih promena, borbi protiv kovid-19 i unapređenju zdravstvene zaštite, kao i postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, navodi se u ovom saopštenju.

Bajden i Putin o odnosima dve zemlje, Ukrajini, Avganistanu...

Novoizabrani predsednik SAD i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su večeras telefonom pri put otkako je Bajden postao predsednik razmenivši mišljenja o odnosima dve zemlje, ali i o situaciji u svetu.

Portparol Bele kuće Džen Psaki je rekla da Bajden i dalje veruje da je gasovod Severni tok 2 loš posao za Evropu, kao i da će nova administracija razmotriti kaznene mere koje su SAD dosad uvele u vezi s gasovodom, preneo je Rojters.

Agencija prenosi da su Bajden i Putin bili zadovoljni razgovorom o produžavanju sporazuma o kontrolni naoružanja Novi STAR", koji ističe 5. februara.

Predsednici su razgovarali i o Ukrajini, hakovanju američke digitalne kompanije Solar vinds i problemima u Avganistanu, dodaje Rojters.

Bela kuća je saopštila da je Bajden izrazio zabrinutost zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zapadni Balkan jedan od šest prioriteta Džozefa Bajdena

Izvor: N1 televizija, 26.Jan.2021

Suprotno verovanjima da Zapadni Balkan, a samim tim i Srbija, u prvih godinu dana neće biti na mapi nove američke administracije, telefonski razgovor predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel pokazao je sasvim suprotno - da se nalazi na listi prioriteta, kad je reč o spoljnoj...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.