Turskoj još 3 milijarde, vizne olakšice za prijem migranata

Izvor: Studio B, 07.Mar.2016, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turskoj još 3 milijarde, vizne olakšice za prijem migranata

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da je Turska tražila dodatnih tri milijarde evra od EU za zbrinjavanje migranata na svojoj teritoriji i najavio da je EP spreman da ubrza proceduru za dodelu tih sredstava, prenose agencije.

U nacrtu sporazuma EU i Turske u koji je Rojters imao uvid kaže se da će EU udvostručiti iznos novca koji je ponudila Turskoj za pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbeglica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a da će sirijske izbeglice biti direktno prebacivane iz Turske u EU.

Ovaj nacrt dokumenta pripremljen na samitu EU-Turska predviđa akcije koje obe strane treba da preduzmu kako bi se okončala migrantska kriza, prenosi britanska agencija.

Turska, shodno tome, treba da primi nazad sve iregularne migrante koji su iz te zemlje došli na grčka ostrva, dok bi EU potom trebalo da preuzme direktno iz Turske jednog sirijskog izbeglicu za svakog Sirijca koji readmisijom bude vraćen sa grčkih ostrva u Tursku.

Turska treba da efikasno sarađuje sa EU i UNHCR da osigura relokaciju Sirijaca u članice EU, na osnovu formule "za jednog Sirijca koji je readmisijom vraćen sa grčkih ostrva u Tursku, jedan Sirijac će biti relociran u zemlje EU".

EU će ponuditi još tri milijarde evra do kraja 2018. godine za pomoć Turskoj, što je dvostruko više nego što je prvobitno planirano.

Brisel će pripremiti i otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Turske zemlje u Uniju.

EU će takođe uvesti viznu liberalizaiju za građane Turske do kraja juna, navodi Rojters.

Brisel treba da potpuno evakuiše izbeglice sa grčkih ostrva i snosi troškove readmisije.

 

Merkel i Junker protiv rečenice "balkanska ruta zatvorena"

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker se ne slažu sa predlogom da se u deklaraciji lidera Evropske unije sa današnjeg sastanka u Briselu nađe rečenica da je "zapadnobalkanska ruta zatvorena".

Agencija Hina pozivajući se na više diplomatskih izvora, tvrdi da Merkelova i Junker traže da se iz nacrta deklaracije lidera EU, koji se danas sastaju sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, izbaci rečenica da je "zapadnobalkanska ruta sada zatvorena", prenosi hrvatska agencija.

Pre početka samita EU-Turska održava se čitav niz sastanaka, a do sada su se već odvojeno sastali nemačka kancelarka Merkel, holandski premijer Mark Rute, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i Komisije Junker.

Podseća se da su mediji juče objavili da će lideri EU na sastanku u Briselu nastojati da "zapečate balkansku migrantsku rutu", povećaju pomoć Grčkoj, a pokušaće i da ubede turskog premijera da uspori priliv izbeglica i prihvati na hiljade onih koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila.

U nacrtu saopštenja u koji je imala uvid agencija AP se navodi da će lideri EU navesti da se "neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju - ta ruta je sada zatvorena".

Tusk je u svom pozivnom pismu čelnicima zemalja članica istakao da u rešavanju migrantske krize EU mora da vrati normalno funkcionisanje "šengenskog prostora".

"Moramo da se vratimo Šengenu. Zemlje na zapadnobalkanskoj ruti, uključujući i one izvan EU, spremne su i odlučne za puno sprovođenje naših zajedničkih pravila i odluka, što uključuje i Šengenske propise", kaže Tusk, koji je u sklopu priprema za sastanak EU-Turska posetio sve glavne gradove na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

On je dodao da bi to značilo kraj politike propuštanja izbeglica i slanja u susednu zemlju.

"To samo po sebi neće rešiti krizu, ali je nužni preduslov za evropski konsenzus. U ponedeljak bi trebalo da svi potvrdimo taj pristup. S tim bi zatvorili zapadnobalkansku rutu, koja je bila ulazna tačka za 880.000 migranata koji su ušli tokom 2015. i 128.000 u prva dva meseca ove godine", dodao je Tusk.

 

Portparol Merkelove:Gašenje "balkanske rute" je spekulacija

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Kristijana Virc je danas izjavila da su izveštaji medija da bi na današnjem samitu EU i Turske u Briselu moglo da bude proglašeno zatvaranje "balkanke izbegličke rute" samo spekulacija, sve dok razgovori još traju.

"Uočila sam novinske izveštaje u kojima se spekuliše da bi balkanska ruta mogla da bude zatvorena, ali želim da kažem da je to u ovom trenutku spekulacija", rekla je Virc, a prenela agencija AFP.

Ona je dodala: "Pregovori i razgovori su u toku i moraćemo da sačekamo."

Mediji su juče objavili da će lideri EU na današnjem sastanku u Briselu nastojati da "zapečate balkansku migrantsku rutu", povećaju pomoć Grčkoj, a pokušaće i da ubede turskog premijera da uspori priliv izbeglica i prihvati na hiljade onih koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila.

U nacrtu saopštenja u koji je imala uvid agencija AP se navodi da će lideri EU navesti da se "neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju - ta ruta je sada zatvorena".

I austrijski list Standard je objavio da se u Briselu planiraju dramatične promene u cilju rešenja migrantske krize, među kojima je i zatvaranje balkanske rute za migrante.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.