Odlučujući sastanak u Nemačkoj, Merkelova: Učiniću sve

Izvor: B92, 02.Jul.2018, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučujući sastanak u Nemačkoj, Merkelova: Učiniću sve

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da postoji velika želja da se reši spor unutar konzervativnog bloka povodom migracione politike

Ona je poslanicima konzervativnog bloka u nemačkom parlamentu obećala da će učiniti sve da se postigne sporazum s tim u vezi.

Poslanici obe konzervativne partije u nemačkoj koaliciji - Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i njene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sestrinske, bavarske partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU) na čelu s ministrom unutrašnjih poslova Hostom Zehoferom - sastali su se i pozvali stranačke lidere da reše spor koji je izazvao metež u vladi.

Visoki član CDU Folker Kauder rekao je da očekuje da rešenje bude nađeno večeras, prenosi Rojters.

"Ostaćemo zajedno", rekao je on poslanicima, a njegove reči bile su ispraćene aplauzom učesnika sastanka dveju parlamentarnih grupa, koji je trajao nekoliko minuta.

Poslanik CSU Aleksander Dobrint rekao je da su problemi "rešivi", podsetivši poslanike na vrednost njihove alijanse.

Prethodno je dugogodišnji poslanik CDU i bivši ministar finansija Volfgang Šojble upozorio da je konzervativni blok "na ivici ambisa" i pozvao CDU i CSU ih da se slože.

Dve stranke su, inače, u alijansi već 70 godina.

Ranije danas su dva neimenovana partijska izvora navela da lideri tri nemačke koalicione stranke planiraju da se sastanu večeras u 22 sata u pokušaju da reše krizu nastalu povodom migracione politike, a koja preti vladi kancelarke Angele Merkel, uspostavljenoj pre samo tri meseca.

U večerašnjim razgovorima učestvovaće kancelarka Merkel, kao liderka CDU, Horst Zehofer u svojstvu lidera bavarske CSU i liderka Socijaldemokratske partije Andrea Nales, preneo je Rojters.

AP je ranije javio da Zehofer, koji je ministar unutrašnjih poslova i lider CSU, očekuje da će razgovorati sa kancelarkom Merkel, nakon što je sinoć ponudio ostavku zbog spora u vezi sa migracionom politikom.

Zehofer smatra da neki migranti treba da budu vraćeni sa nemačke granice, međutim Merkelova je nepokolebljiva u stavu da Nemačka ne treba da preduzima unilateralne akcije.

Zehofer takođe smatra da mere dogovorene na samitu EU prošle sedmice nisu dovoljne i najavljuje razgovore sa CDU tokom dana.

Spor oko rešavanja migrantske krize gurnuo je tri meseca staru "veliku koaliciju" u krizu i oslabio poziciju kancelarke, primoravši je da pokuša da postigne sporazume sa članicama Unije ponaosob.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.