Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2018, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemačka sutra nastavlja pregovore o koaliciji

BERLIN - Razgovori između konzervativaca njemačkog kancelara Angele Merkel i Socijaldemokratske partije /SPD/ o formiranju nove koalicije trajaće i sutra.

"Imali smo veoma konstruktivan dan i postignuto je mnogo sporazuma", rekao je generalni sekretar SPD-a Lars Klingbejl.

On je naglasio da su pregovarači shvatili da su i dalje daleko od postizanja dogovora po nekim pitanjima i da žele da ih detaljno obrade.

Prema njegovim riječima, donesena je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << odluka da ne nastavljaju rad duboko u noć već da pregovore nastave sutra u sjedištu SPD-a.

Ovo su do sada najduži napori za formiranje vladajuće koalicije u NJemačkoj od okončanja Drugog svjetskog rata. Parlamentarni izbori u NJemačkoj održani su u septembru prošle godine.

U pregovorima učestvuju Hrišćansko demokratska unija /CDU/ Angele Merkel, njihova sestrinska partija Hrišćansko socijalistička unija /CSU/ i SPD. Tri strane odredile su da nedjelja bude krajnji rok za postizanje dogovora, mada su iz predostrožnosti predvidjeli još dva dana.

"Tri strane postigle su saglasnost i u proteklih nekoliko dana približile su stavove, ali još ima pitanja o kojima treba razgovarati, posebno o socijalnoj politici", kaže lider SPD-a Martin Šulc.

Tu spadaju i pitanja rada i zdravstva koja su takođe prioritet za SPD.

"I dalje sam zainteresovan za brz napredak, ali želim da NJemačka ima stabilnu vladu, a to obuhvata trajan koalicioni dogovor sa kojim su svi saglasni. Tako da, na kraju, moramo iskoristiti potrebno vrijeme za stvaranje tako stabilne osnove", naglasio je Šulc.

NJemačka novinska agencija DPA je, pozivajući se na svoje izvore, javila da će pregovori biti nastavljeni sutra.

Poslanik SPD-a Hubertus Hejl rekao je njemačkoj televizijskoj stanici "ARD" da je još preostalo "nekolikio spornih pitanja".

"Ako ne uspjemo večeras, nastavićemo sutra, jer ima problema koje treba rješiti", dodao je Hejl

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.