Izvor: Politika, 11.Okt.2014, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije fer da se zbog Prištine usporava evropski put Beograda

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović od ponedeljka će boraviti u Berlinu, gde će se u toku trodnevne posete sastati sa poslanicima nemačkog Bundestaga, ljudima iz kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

„Poseta Nemačkoj je izuzetno važna i mislim da dolazi u dobrom trenutku. Poznat je stav Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se poglavlje 32 otvori do kraja godine, ali uz otvaranje poglavlja 35, što bi predstavljalo i vidan napredak u dijalogu sa Prištinom. Mislim da nije fer usporavati evropski put Srbije zbog političke nefunkcionalnosti i loših poruka koje stižu iz Prištine. A odluka o otvaranju poglavlja je, naravno, na državama članicama EU”, kaže Joksimovićeva, odgovarajući na naše pitanje šta očekuje od ove posete Nemačkoj i da li ćemo posle toga znati da li postoji mogućnost otvaranja prvih poglavlja u decembru.

Joksimovićeva, u razgovoru za naš list, ističe da je za nju važno da učinimo sve što je do nas da predstavimo sve reformske procese koje smo započeli i da predočimo našu ulogu u dijalogu. „Izveštaj o napretku je dobar indikator da radimo mnogo”, naglašava ona.

Da li je u Nemačkoj glavni ključ za otvaranje poglavlja ili se on nalazi u još nekim zemljama?

Za odluku o otvaranju poglavlja neophodna je saglasnost svih država članica EU. Zato i imamo intenzivne bilateralne kontakte i pokušavamo da uradimo sve što je do nas. Prošle nedelje sam bila i u Velikoj Britaniji i u Austriji.

Sastaćete se i sa Mekalisterom, novim izvestiocem koji je zamenio Jelka Kacina, a čiji izbor, prema nekima, pokazuje značaj koji Nemačka pridaje evrointegracijama Srbije. Da li će nam on biti naklonjeniji od Kacina ili ćemo s njim imati još veće muke, budući da dolazi upravo iz Nemačke, koja se strogo drži postavljenih uslova?

Izbor Mekalistera zaista pokazuje važnost koju Nemačka pridaje evrointegracijama Srbije. On je već poslao neke ohrabrujuće poruke o potrebi da se Srbiji pomogne na putu evrointegracija. Mislim da je dobro kada za sagovornike imate ljude sa jasnim stavovima i očekivanjima. Kao što i naša vlada vodi poštenu i otvorenu politiku: ono što možemo da uradimo – uradimo, ono što ne možemo i za šta su nam potrebni pomoć i vreme – takođe otvoreno kažemo. Nadam se dobroj saradnji.

Šef delegacije EU Majkl Davenport izjavio je da je Evropska komisija uputila preporuku državama članicama u vezi s poglavljem 32, ali da je konačna odluka o tome kojim će se redosledom poglavlja otvarati na državama članicama. Kada će biti poznati njihovi odgovori i može li se desiti da u ovoj godini bude otvoreno samo to poglavlje?

Mi smo poslali pregovaračku poziciju za poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, u Brisel i sada je, kao što sam objasnila, na zemljama članicama da odluče o tome da li će to poglavlje biti otvoreno do kraja godine ili početkom iduće. Mislim da je naša argumentacija dobra, jer ekonomski kriterijumi za zemlje kandidate postaju sve značajniji, posebno posle nekih iskustava iz prethodnih proširenja. Pokazujemo da smo spremni da radimo na ekonomskim reformama i disciplinujemo naše javne finansije i unapredimo kontrolu njihovog trošenja. To je dobra poruka. Ali videćemo kakva će biti odluka.

Zbog čega Davenport smatra da je naoptimističniji scenario da se poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i pravosuđa, otvore „na proleće 2015”, kada je u startu rečeno da će ta poglavlja na početku biti otvorena?

Nije rečeno da će u startu biti otvorena poglavlja 23 i 24, već postoji preporuka da bi ta politička poglavlja trebalo da budu otvorena među prvima. Uvek su to najzahtevnija poglavlja jer su i reforme ovih oblasti najteže i najdugotrajnije. Mi smo poslali akcione planove i dobili smo dobre komentare iz Brisela. Mislim da ćemo ih otvoriti u februaru ili martu iduće godine. Mada, nezahvalno je najavljivati datume jer to ne zavisi samo od naše spremnosti i želje.

Koliku težinu ima mišljenje komesara Filea, koji odlazi krajem ovog meseca sa te funkcije, da poglavlje 31 treba ranije da se otvori?

To je poglavlje koje se tiče zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i obično nije preterano zahtevno i problematično, osim u vremenima ozbiljnih promena u međunarodnim odnosima, kojima smo svedoci. Srbija se usaglašava sa EU u meri u kojoj je to moguće u ovoj fazi procesa pridruživanja. Istovremeno, često se zaboravlja da Srbija daje i svoj doprinos zajedničkoj bezbednosnoj politici EU učešćem u pojedinim misijama EU. To nije zanemarljiv doprinos.

B. Čpajak

objavljeno: 11.10.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Joksimović: Nije fer da Srbija ispašta zbog Prištine

Izvor: Studio B, 11.Okt.2014

Joksimovićeva će od ponedeljka boraviti u Berlinu, gde će se tokom trodnevne posete sastati sa poslanicima nemačkog Bundestaga, ljudima iz kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom...Ministarka bez portfelja zadužena za evropske...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.