Izvor: Radio 021, 21.Avg.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka ukida porez na solidarnost uveden nakon ujedinjenja

Vlada kancelarke Angele Merkel odlučila je da većinu poreskih obveznika oslobodi od poreza na solidarnost koji je uveden posle ponovnog ujedinjenja zemlje.

Prema nacrtu zakona nemačkog ministra finansija Olafa Šolca, oko 90 odsto poreskih obveznika od 2021. godine više neće biti oporezovano nametom od 5,5 odsto, koji je bio pridodat porezu na dohodak. Saopšteno je i da će još 6,5 odsto poreskih obveznika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ubuduće plaćati umanjen iznos tog poreza.

Porez na solidarnost se prvenstveno koristio za podršku ekonomskom razvoju u siromašnijem istočnom delu države, koji je ranije bio Nemačka Demokratska Republika pod komunističkom vlašću do pada Berlinskog zida u novembru 1989. godine.

"Danas je značajan dan na putu ka ostvarenju nemačkog jedinstva. Troškovi ponovnog ujedinjenja u velikoj meri su privedeni kraju", izjavio je Šolc.

Konzervativci, na čelu sa nemačkim ministrom ekonomije Peterom Altmajerom, žele da se porez na solidarnost u potpunosti ukine do 2026. godine.

Nemačko ministarstvo finansija je saopštilo i da će promene rezultirati sa oko 10 milijardi evra poreskih olakšica za građane od 2021. godine, koje bi se do 2024. godine povećale na oko 12 milijardi evra. Taj porez je prošle godine doneo saveznom budžetu prihode od 18,9 milijardi evra, saopštilo je ministarstvo.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.