Merkelova: Špijuniranje prijateljskih zemalja loše, ali...

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Špijuniranje prijateljskih zemalja loše, ali...

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je danas u odbranu njemačke obavještajne agencije BND, optužene da je prekršila zakone time što je pomogla SAD da špijuniraju evropske zvaničnike i kompanije, dodajući da će njena kancelarija u potpunosti sarađivati u istrazi parlamentarnog komiteta o špijunskoj aferi.

Merkelova je u prvom javnom komentaru na tu temu izjavila kako i dalje vjeruje da nije prihvatljivo da prijateljske zemlje špijuniraju jedna drugu, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se odnosi na skandal iz 2013. kad je otkriveno da je američka obavještajna agencija NSA prisluškivala njen telefon, preneo je Rojters.

"Međutim, sa druge strane, obavještajne agencije rade na tome da osiguraju bezbjednost građana, a njemačka vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da obezbjedi dobro izvršavanje svojih zadataka", istakla je Merkelova.

"Ta sposobnost izvršavanja svojih zadataka uprkos međunarodnim prijetnjama od terorizma se postiže u saradnji sa drugim obavještajnim agencijama, što se prije svega odnosi na NSA", rekla je kancelarka.

Njemački mediji su juče javili da opozicija u toj zemlji prijeti tužbom vladi u Berlinu ukoliko im se ne dozvoli uvid u listu traženih objekata koje je Savezna obavještajna služba (BND), prema saznanjima, prisluškivala za američku obavještaju agenciju NSA, a postoje i zahtjevi za saslušanje šefova Kancelarske službe.

"Ako nam se ne omogući uvid u tu listu, mi ćemo djelovati juristički", rekao je predstavnik opozicione partije Zeleni u parlamentarnoj komisiji za istraživanje aktivnosti NSA Konstantin fon Noc danas za "Velt am Zontag", a i predstavnica opozicione Ljevice u toj komisiji Martina Rener pripretila je vladi u Berlinu tužbom.

Ljevica želi da se u razjašnjenju špijunske afere saslušaju i šefovi Kancelarske službe, koji su, po zakonu, nadležni za kontrolu rada njemačkih obavještajnih službi.

BND je, izgleda, američkoj obavještajnoj službi NSA godinama pomagala pri spijunaži francuske vlade i Komisije Evropske Unije, pri čemu je za špijuniranje visokih činovnika Ministarstva inostranih poslova u Parizu, francuske predsjedničke službe i Komisije zloupotrebljena stanica BND u Bad Ajblingu, saznaju "Zidojče cajtung" i WDR.

Političari i iz vladajuće koalicije i iz opozicije zahtjevaju da se "karte polože na sto" i sveobuhvatno objasni uloga Kancelarske službe koja je, izgleda, kako su tek nedavno saznali mediji, još 2008. i 2010. godine ignorisala upozorenja o pokušaju NSA da preko njemačke BND špijunira i evropske firme, poput "EADS" i "Eurokoptera".
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Merkel dala podršku obavještajnim službama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Maj.2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je danas u obranu njemačke obavještajne agencije BND, optužene da je prekršila zakone time što je pomogla SAD da špijuniraju evropske dužnosnikei kompanije, dodajući da će njen ured u potpunosti surađivati u istrazi parlamentarnog komiteta o špijunskoj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.