Merkelova: Podržavam ideju o reformi procedura pristupanja

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Podržavam ideju o reformi procedura pristupanja

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da podržava ideju Francuske da se proces pristupanja EU učini transparentnijm, ali i reverzibilnim.

"Izražena je želja, pogotovo Francuske, koju sam podržala, da procedure budu transprentnije, a da početak pregovora automatski ne znači i njihov uspešan završetak. Radiću na tome u narednom periodu", poručila je Merkelova.

Angela Merkel je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kraju samita u Briselu izrazila žaljenje zbog toga što nije bilo konsenzusa među liderima EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Nemačka smatra da je uz ispunjavanje određenih uslova moglo da dođe do otvaranja pregovora, ali nije bilo jedinstvenog stava o tome. Vratićemo se na ovo pitanje pre samita o Zapadnom Balkanu 2020. godine", poručila je Merkelova.

Angela Merkel, nakon samita lidera EU u Briselu, kaže da nije tajna da su tokom rasprave o proširenju Francuska, Holandija i Danska bile nepoverljive prema daljim koracima Skoplja i Tirane.

Ona je ocenila da EU sada mora blisko i snažno da radi sa zemljama u regionu kako bi što je moguće više ublažila udarac ovakve odluke.

"Razočaranja će, svakako, biti", zaključila je Merkelova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.