Merkel za Ekonomski savet UN po ugledu na Savet bezbednosti

Izvor: Blic, Tanjug, 30.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel za Ekonomski savet UN po ugledu na Savet bezbednosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas izjavila da bi svetska ekonomska kriza mogla rezultirati osnivanjem Ekonomskog saveta Ujedinjenih nacija, po ugledu na već postojeći Saavet bezbednosti.

U govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Merkelova je rekla da je sadašnja kriza pokazala potrebu za boljom međunarodnom koordinacijom.

"Sva pitanja sa kojima se sada suočavamo morala bi da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uključena u povelju o globalnom ekonomskom poretku. To bi čak moglo da dovede do formiranja Ekonomskog saveta UN, baš kao što je Savet bezbednosti osnovan posle Drugog svetskog rata. Iz ove krize moramo da izvučemo neophodne institucionalne zaključke i da sarađujemo na međunarodnom nivou. Ne poznajem ni jedno drugo telo (osim UN) koje ima taj nivo međunarodnog legitimiteta", rekla je Merkel.

Ona je dodala da "svi znamo da je to poprilično sporo i poprilično glomazno telo", ali da drugo nemamo.

Rojters napominje da je Savet bezbednosti telo UN zaduženo za održavanje mira i bezbednosti u svetu. Ima pet stalnih članica (Rusija, SAD, Kina, Francuska i Britanija) i 10 država koje se smenjuju na dve godine po rotirajućem principu.

Merkelova je najavila da će sledeće godine sazvati sastanak Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, Međunarodne organizacije rada i Svetske trgovinske organizacije, na kojem bi se razgovaralo o ideji o globalnoj ekonomskoj povelji.

"Saradnja između ovih organizacija još uvek nije na dovoljnom nivou", ocenila je Merkel i dodala da bi "standardi koje su te organizacije već razvile vremenom mogli da se spoje u zajednički pristup koji će biti formulisan u povelji".

Merkel je izrazila uverenje da će sadašnja ekonomska kriza biti prevladana. "Bili smo u stanju da prevaziđemo blokovsku podelu. Ja sam rođena u Istočnoj Nemačkoj, a sada sam kancelar ujedinjene Nemačke. To pokazuje da ništa nije nemoguće", rekla je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.