Merkel: Nemačka je spremna za Bregzit bez sporazuma

Izvor: B92, 02.Okt.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Nemačka je spremna za Bregzit bez sporazuma

Nemačka još želi dogovoreni Bregzit, ali je spremna za scenarijo bez sporazuma, izjavila je u sredu kancelarka Angela Merkel.

"Znamo da će detaljni predlozi biti predstavljeni danas - to se dešava otprilike sada, a u svakom slučaju danas u Briselu", izjavila je Merkel, prenosi Avaz.ba.

Istakla je da će pomno razmotriti te predloge.

"Još ništa ne mogu reći danas. Mi ćemo ih proceniti zajednički. Bitno je za nas da se držimo zajedno kao 27 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članica. Imamo poverenja u Majkla Barnijea i mi ćemo dodatno raspravljati o tome", izjavila je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s holandskim premijerom Markom Ruteom.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će London ponuditi Evropskoj uniji predlog sporazuma o Bregzitu koji predstavlja kompromis za obe strane, zatraživši od evropskog bloka da se nadju na pola puta radi uredjenog odlaska Velike Britanije nakon višegodišnjeg "natezanja".

"Hajde da završimo Bregzit", rekao je Džonson članovima Konzervativne stranke na godišnjoj konferenciji u Mančesteru, preneo je AP.

"Oni počinju da sumnjaju da u ovoj zemlji postoje snage koje jednostavno ne žele da Bregzit bude uopšte sproveden", rekao je Džonson u govoru koje je prenosila britanska televizija.

"A ako se ispostavi da su u pravu, verujem da će to imati ozbiljne posledice za poverenje u našu demokratiju", rekao je Džonson.

On je istakao da će vlada poslati "konstruktivne i razumne predloge" EU.

Džonson je rekao da je plan kompromis od strane Velike Britanije.

"I veoma se nadam da će naši prijatelji razumeti i odgovoriti kompromisom", izjavio je britanski premijer.

Džonson je insistirao na tome da ni pod kojim uslovima neće biti carinskih provera na ili blizu granice Severne Irske.

On je rekao da vladin predlog ukljucuje održavanje postojećih regulatornih aranžmana za poljoprivrednike i kompanije sa obe strane granice.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.