Kosovo i Hrvatska stari prijatelji

Izvor: B92, 24.Avg.2011, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i Hrvatska stari prijatelji

Beograd -- Premijerka Jadranka Kosor prilikom posete Prištini istakla da Hrvatska podržava teritorijalni integritet Kosova i da su Hrvatska i Kosovo stari prijatelji.

Kosorova je kazala da su hrvatski narod i Kosovo "stari prijatelji", te da je to "prijateljstvo obnovljeno tokom poslednjeg rata protiv režima Slobodana Miloševića".

"Kosovo u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da pronađe najboljeg prijatelja u istočnoj Evropi i u tome možete računati u budućnosti ", kazala je Kosorova.

Kosorova je na skupu privrednika iz Hrvatske i sa Kosova u Prištini kazala da Hrvatska podržava izjave nemačke kancelarke Angele Merkel date juče u Beogradu u znak podrške teritorijalnog integriteta Kosova.

"Podržvamo teritorijalni integritet Kosova i negovanje jednakih prava za svakog pojedinca, građanina ili zajednicu", rekla je Kosorova obraćajući se kosovskom premijeru Tačiju nakon njihovog susreta u Prištini.

Izjave Kosorove uvreda za Srbiju

Koalicija udruženja izbeglica rekla je da je izjava premijerke Hrvatske Jadranke Kosor da njena poseta Kosovu jača stabilnost u regionu - uvredljiva za Srbiju.

"Poseta Jadranke Kosor Prištini predstavlja nastavak kršenja sporazuma o normalizaciji odnosa koji je potpisan u Beogradu 23. avgusta 1996. godine između bivše SRJ i Hrvatske i u kojem se obe strane zalažu da će poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane", naveo je u saopštenju predsednik Koalicije Miodrag Linta.

Linta je dodao da je Vlada Hrvatske prekršila Sporazum donošenjem odluke o priznanju Kosova 19. marta 2008. godine i na taj način afirmisala dvostruke standarde.

"Odluka o hrvatskom priznanju Kosova je bila, između ostalog, u suprotnosti sa odlukama Badenterove komisije, koja je rešenje jugoslovenske krize videla kroz poštovanje tzv. avnojevskih granica republika bivše Jugoslavije", naveo je Linta.

Dodao je da se bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman žestoko protivio rešavanju srpskog pitanja kroz "Plan Z-4" koji je krajiškim Srbima obezbeđivao autonomiju u okviru međunarodno priznatih granica Hrvatske.

"Istovremeno, bivši predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader je prilikom donošenja odluke o priznanju Kosova, između ostalog, cinično izjavio da Hrvatska želi nastavak dobrosusedskih odnosa sa Srbijom", naveo je Linta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.