Komemoracija žrtvama u Duisburgu

Izvor: RTS, 31.Jul.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija žrtvama u Duisburgu

Održana komemoracija žrtvama tragedije na Paradi ljubavi u Duisburgu, u kojoj je, prošlog vikenda, u masovnoj panici, život izgubila 21 osoba, a više od 500 povređeno. Na komemoraciji prisustvovao nemački državni vrh, ali ne i gradonačelnik Duizburga.

U Duisburgu je održana komemoracija žrtvama tragedije na Paradi ljubavi u kojoj je, prošlog vikenda, u masovnoj panici, život izgubila 21 osoba, a više od 500 povređeno.

Ekumenskoj službi prisustvovali su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednik Nemačke Kristijan Vulf, kancelarka Angela Merkel, šef diplomatije Gvido Vestervele, ali ne i gradonačelnik Duisburga Adolf Zauerland da ne bi, kako je saopšteno, svojim prisustvom povredio osećanja porodica žrtava. Kako se navodi, prvi pokazatelji ukazuju na to da je gradonačelnik najodgovorniji za tragediju.

Mediji javljaju da je na monitorima u gradu, umesto desetina hiljada, kako se očekivalo, službu pratilo neuporedivo manje ljudi.

U sećanje na 21 žrtvu, među kojima su bili i državljani BiH, Kine, Španije, upaljena je 21 sveća, a tokom službe rečeno je da, uprkos strašnom kraju parade, ostaje ljubav ''koja spaja nas ljude i međusobno i sa Bogom''.

Tragedija se dogodila pošto je, usled masovne panike, nastao pravi stampedo u tunelu na festivalu elektornske muzike u Duizburgu. Nemačke vlasti optužile su organizatora "parade ljubavi" u Duizburgu za velike propuste u obezbeđenju.

"Obezbeđenje nije ispunilo svoju dužnost", rekao je šef policijske kontrole Diter Vehe.

Organizator festivala Rajner Šaler se tereti da nije uspeo da zaustavi priliv ljudi u tunel u trenutku kada je situacija na ulazu na mesto održavanja festivala već bila napeta, kao i da nije ispunio bezbednosni plan koji je predstavio vlastima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.