Izvor: RTS, 06.Okt.2021, 14:45

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana bez fiksnog datuma

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su se učesnici samita EU – Zapadni Balkan saglasili da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, ali da nije podržala davanje fiksnog datuma za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Lideri EU na samitu jasno potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi i želju za napretkom u procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proširenju, poručio Šarl Mišel. Francuski predsednik izjavio da su zemlje Balkana na putu ka EU i da im se mora pokazati da se nalaze u srcu Evrope.
"Nisam podržala da se zemljama Zapadnog Balkana dâ fiksni datum za njihovo pristupanje Evropskoj uniji", izjavila je Angela Merkel na samitu EU – Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, a prenosi agencija Rojters.

"Zaista ne verujem u određivanje datuma, ali verujem u ispunjavanje naših obećanja. Kada se steknu uslovi, pristupanje može da se realizuje", rekla je Merkelova novinarima nakon samita.
Ona je takođe izrazila nadu da bi problemi oko blokade pristupnih pregovora Severne Makedonije mogli biti prevaziđeni.
Lideri EU, uz saglasnost lidera sa Zapadnog Balkana, usvojili su na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, deklaraciju u kojoj daju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i potvrđuju posvećenost procesu proširenja zasnovanog na "kredibilnim reformama partnera", uz naglasak na važnosti "jačanja integracija i kapaciteta apsorbcije novih članica" od strane same EU. 
Predsednik Srbije Aleksadar Vučić rekao je da je zadovoljan vremenom i pažnjom koju evropski lideri dali Zapadnom Balkanu. 
Ursula fon der Lajen: Želimo Zapadni Balkan u EU Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da Unija nije dovršena bez Zapadnog Balkana pa će Evropska komisija na čelu sa njom nastaviti da daje sve od sebe da proces proširenja napreduje kao i integracija regiona.

"Želimo Zapadni Balkan u Uniji, nema nikakve sumnje da naš cilj jeste proširenje Unije.
Druga moja poruka danas je: ekonomski i investicioni plan jeste u srži našeg angažovanja oko regiona, uz milijarde evra kredita i bespovratnih zajmova možemo da dostignemo sumu od 30 milijardi evra za region", rekla je ona.
Prema njenim rečima, ekonomski i investicioni plan ide zajedno sa Berlinskim procesom, a ključno je za razvoj i dublju integraciju zajedničkog evropskog tržišta.
To će, kako kaže, biti jednako korisno za Zapadni Balkan kao što je jedinstveno tržište za EU, pa smo sada usredsređeni na razvoj tog zajedničkog regionalnog tržišta. 
Šarl Mišel: Potrebna politička volja na Zapadnom BalkanuPredsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, izjavio je da region Zapadnog Balkana ima strešku važnost za EU, a da su lideri EU na samitu jasno potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi i želju za napretkom u procesu proširenju.
Mišel je na kraju samita EU Zapadni Balkan podsetio da su fundamentalne vrednosti, vladavina prava, borba protiv korupcije su u DNK EU projekta, a što je ono što bi vlasti na Zapadnom Balkanu trebalo da žele i za svoja društva.
"Od ključne važnosti je i povezanost reformi i investicija. Tu smo obezbedili paket novca koji je bez presedana kako bi povezali Zapadni Balkana sa EU prioritetima i kako bi poboljšali regionalnu saradnju što je ključno za budućost", poručio je Mišel.
On je naveo Zelenu i Digitalnu agendu ako zajedničke prioritete i ocenio da će evropske investicije doprinenti boljoj vidljivosti priustva EU na Zapadnom Balkanu i građanima pokaziti konkreten dobrobiti partnerstva sa Unijom.
Predsednik Evropskog saveta kaže da se na samitu lidera razgovaralo o konfliktima u regionu, koji su nasleđeni iz prošlosti, a da je zajednička poruka EU da će pomoći i posredovati u iznalaženju rešenja i puta napred.
"Ali na prvom mestu potrebne su nam političke odluke u samim zemljma regiona kako bi došlo do napretka", kaže Mišel.
Šarl Mišel kaže da nije tajna da se u EU vodi debata o kapacitetu primanju novih članova i ocenjuje je neophodno da i po tom pitanju dođe do potrebnog napretka. 
Makron: Zemlje Balkana na putu ka EUFrancuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da su zemlje Balkana na putu ka Evropskoj uniji i da im se mora pokazati da se nalaze u srcu Evrope.
Makron je, nakon Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, poručio da ove zemlje zaslužuju ulaganja, trgovinu i eventualno članstvo.
"Imali smo dobru diskusiju. Želja nam je da, kratkoročno gledano, ponovo damo evropsku perspektivu zemljama Balkana, koje su u srcu Evrope", rekao je Makron novinarima.
"Moramo da odgovorimo", rekao je francuski predsednik, navodeći da bi to pomoglo evropskoj stabilnosti.
On je, takođe, napomenuo da bi za prijem još šest članica bile neophodne reforme evropskog procesa donošenja odluka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NISAM PODRŽALA" Angela Merkel: Bez fiksnog DATUMA za ulazak Zapadnog Balkana u EU

Izvor: Blic, 06.Okt.2021

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila danas da su se učesnici samita EU-Zapadni Balkan saglasili da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, ali da nije podržala davanje fiksnog datuma zemljama Zapadnog Balkana za njihovo pristupanje Uniji.

Nastavak na Blic...

Balkan i evropske integracije: Kada sve Srbija nije ušla u Evropsku uniju

Izvor: Danas, 07.Okt.2021, 13:42

EPAPredsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao je ulazak zemlje u EU do 2020. godine, a sada ni 2030. nije upisana kao izvesna Evropskih integracija Zapadnog Balkana ima, datuma ulaska u članstvo u Uniji – nema. Inicijativa Slovenije, zemlje domaćina samita Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.