Džonson se sastao sa evropskim liderima na marginama samita G7

Izvor: Beta, 12.Jun.2021, 12:48

Džonson se sastao sa evropskim liderima na marginama samita G7

Premijer Velike Britanije Boris Džonson sastao se danas na marginama samita G7 sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom usred sve većih tenzija izmedju Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita.Džonson se danas sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.Samit lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja organizovan je u Kornvolu, na jugozapadu Engleske.Dve strane su u diplomatskom sukobu oko trgovinskih aranžmana u Severnoj Irskoj, jedinim delom Velike Britanije koji se kopnom graniči sa Unijom.London i Brisel pokušavaju da se dogovore o "protokolu o Severnoj Irskoj" o kojem se pregovaralo u sklopu istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.Prema tom protokolu koji je stupio na snagu 1. januara kada je Velika Britanija napustila EU, britanska provincija Severna Irska i dalje je u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u Severnu Irsku stiže iz ostalog dela Velike Britanije.Cilj tog protokola je izbegavanje fizičke granice izmedju Severne Irske i Irske, članice EU.Medjutim, lokalne vlasti u Severnoj Irskoj sve više izražavaju nezadovoljstvo tim protokolom jer osudjuju de fakto uvodjenje granice na Irskom moru usred Velike Britanije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džonson na marginama samita G7 razgovarao sa Merkel i Makronom

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2021

Premijer Velike Britanije Boris Džonson sastao se, na marginama samita G7, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, usred sve većih tenzija između Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita.

Nastavak na N1 televizija...

Ursula fon der Lajen otkrila: Koji je cilj Evropske Unije?

Izvor: B92, 12.Jun.2021

Cilj Evropske unije je da izveze 700 miliona doza vakcina protiv kovida-19 do kraja 2021. saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen...Ona je navela da je Unija do sada doprinela sa tri milijarde evra programu Kovaks koji podržava Svetska zdravstvena organizacija kako bi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.