Berlin: Vlada ne vidi paralele ujedinjenja Nemačke sa Krimom

Izvor: Blic, 19.Mar.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin: Vlada ne vidi paralele ujedinjenja Nemačke sa Krimom

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert, izjavio je danas da je "začuđujuće" poređenje ujedinjenja Rusije i Krima sa ujedinjenjem Savezne Republike Nemačke (SRN) i Nemačke Demokratske Republike (DDR) 1990. godine, koje je napravio ruski predsednik Vladimir Putin.

"Vlada ne vidi paralele između ujedinjenja (SRN i DDR) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i događaja na Krimu", rekao je on, ponavljajući da je pripajanje Krima Rusiji kršenje međunarodnog prava i dodajući da je "to poređenje začuđujuće".

"Nemačko ujedinjenje vodilo je spajanju dve odvojene države jednog naroda. S druge strane, ruska akcija vodi podeli Ukrajine", rekao je Zajbert a preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, za razliku od situacije u Ukrajini "proces nemačkog ujedinjenja pratila je međunarodna zajednica".

Portparol Merkelove, koja je odrasla u komunističkoj "Istočnoj Nemačkoj", dodao je da Nemci nisu zaboravili da bivši Sovjetski Savez pod predsedavanjem Mihaila Gorbačova nije stajala na putu mirnog ujedinjenja, navela je britanska agencija.

Ruski predsednik je juče, obrazlažući potpisivanje sporazuma o pripajanju Krima i grada Sevastopolja Rusiji i težnju žitelja Krima za slobodnim izborom svoje sudbine, izrazio uverenje da će ga "shvatiti i Evropljani, a pre svega, Nemci".

"Podsećam da tokom političkih konsultacija o ujedinjenju SRN i DDR na, blago govoreći, ekspertskom ali veoma visokom nivou, samu ideju ujedinjenja nisu podržali ni blizu predstavnici svih zemalja, koje jesu i tada su bili saveznici Nemačke", rekao je Putin.

"Naprotiv, naša zemlja nedvosmisleno je podržala iskrenu, nezadrživu težnju Nemaca ka nacionalnom jedinstvu. Ubeđen sam da to niste zaboravili i računam da će građani Nemačke, takođe, podržati težnju ruskog sveta, istorijske Rusije, ka obnavljanju jedinstva", rekao je ruski predsednik.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.