NFC plaćanja će uskoro postati brža, lakša i zaista beskontaktna

Izvor: Piplmetar.rs, 24.Jun.2023, 14:30

NFC plaćanja će uskoro postati brža, lakša i zaista beskontaktna

Kada koristimo tehnologiju beskontaktnog plaćanja, često zaboravimo da ovakva plaćanja nisu u potpunosti bez fizičkog kontakta. NFC, odnosno Near Field Communication tehnologija, koja omogućava ovakvu vrstu transakcija, zahteva vrlo blizak kontakt uređaja kako bi funkcionisala.Međutim, to bi moglo da se promeniti u narednim godinama, piše Android Authority.
NFC Forum, organizacija osnovana sa ciljem unapređenja NFC tehnologije, otkrila je svoje planove za budućnost ove tehnologije >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << koja se proteže sve do 2028. godine. U ovom planu, čiji su autori predstavnici velikih kompanija kao što su Apple i Google, istaknuto je pet ključnih inicijativa koje će odrediti buduću putanju ove tehnologije.
Jedan od glavnih ciljeva je povećanje dometa NFC veza. U ovom trenutku, NFC može da funkcioniše samo na udaljenosti od 5 mm. Međutim, NFC Forum želi da ovu udaljenost poveća četiri do šest puta. Ova promena bi omogućila da plaćanja postanu zaista beskontaktna, a transakcije bi bile brže i lakše jer bi se smanjila potreba za preciznim usklađivanjem antena.
Osim povećanja dometa, NFC Forum želi da unapredi i bežično punjenje preko NFC-a sa trenutnih 1 na 3 W. Ovo unapređenje bi omogućilo bežično punjenje manjih uređaja, ali i otvorilo vrata za razvoj novih primena koje do sada nisu bile moguće.
Jedan od ciljeva je i omogućavanje višestrukih funkcija sa jednim dodirom. Ovo bi, na primer, omogućilo da se više različitih akcija obavi jednim dodirom uređaja. Takođe, NFC Forum želi da telefoni koji imaju NFC mogu da služe praktično kao POS uređaji (kase).


Iako su ove inovacije veoma obećavajuće, ne očekujte da će se implementirati odmah. Biće potrebno vreme da se ove promene razviju i implementiraju u uređajima koji su nam dostupni, ali je svakako lepo videti da se NFC, kao jedna od modernih tehnologija koja se sve ćešće koristi za plaćanje razvija u dobrom smeru.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Android

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.