Izvor: Politika, 17.Feb.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mi Srbi smo veoma emotivni

Mnogo radim i stvarno verujem da mogu da postignem velike uspehe do kraja karijere, da pobeđujem na najvećim teniskim turnirima – rekla je Ana Ivanović

Od izveštača „Žurnala“

Dubai.– Uvek imam isti problem sa Anom Ivanović. Želim da je pitam nešto nezgodno, da je kritikujem zbog nečega, ali kada taj trenutak dođe – uvek me razoruža.

Neverovatna blagorodnost karaktera.

- Ja sam veoma emotivna,  igram srcem. Neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pobede i neke poraze prihvatam jače nego što bi trebalo, a kada sa sobom imate tim koji može to da razume i zna šta se dešava, kakve emocije prolaze kroz vas, to je veoma dobro. Možda stručnjaci iz drugih zemalja to ne mogu da shvate ali ako imate nekoga iz svoje zemlje, pomaže vam da prođete kroz meč. Zato kada naš trener dođe na teren da me savetuje tokom susreta, velika je razlika – rekla je Ana Ivanović.

Rezultat ovakve saradnje je njen svetski rejting koji napreduje već godinu dana. Kada je posle Vimbldona 2013. prestala da radi sa Englezom Najdželom Sirsom, bila je 18. na VTA listi. Sada, posle godinu dana rada sa Nemanjom Kontićem i osam meseci sa Dejanom Petrovićem, nalazi se na šestom mestu, a bila je i peta.

- Dugo vremena sam želela da se vratim u prvih deset. Prošle godine sam konačno uklopila nekoliko detalja i uspela. Dobila sam dosta mečeva, neke stvari sam drugačije uradila, a i prvi put sam imala srpski tim pored mene. To mi je pomoglo, bila sam opuštenija, skinuli su deo pritiska sa mene. Zaista je bila dobra godina, pri kraju sam osetila da sam se mnogo popravila

U Dubaiju je do sada uvek zastajala na sredini puta. Tri četvrtfinala su njen maksimum.

- Nadam se da ću sada bolje odigrati, ali počela sam da treniram tek pre desetak dana tako da prvo želim da odigram par mečeva i uđem u formu. Nadam se da ću sada otići dalje od četvrtfinala

Od prošlog leta radi sa Dejanom Petrovićem, stručnjakom koji je tokom karijere objedinio sve najvažnije funkcije u našem tenisu. Bio je selektor u Dejvis kupu, trener Novaka Đokovića i Jelene Janković a sada i Ane Ivanović.

- Mnogo mi znači rad sa njim, imamo super saradnju i stvarno osećam da se, kako vreme prolazi, zaista bolje razumemo i mnogo više može da mi pomogne. Naravno, i Zlatko Novković i Dule Mitrović, kao deo mog srpskog tima, mnogo mi pomažu.

Šta je sledeći nivo Aninog uspona – odavno nije tajna. Ali nije lako ni postići.

- Uspeh na većim turnirima, gren slemovima. To mi je glavni fokus ove sezone. Ali ne želim da se opterećujem, jer imam igru za veoma visoki nivo.

Od 2008, kada je osvojila Rolan Garos i bila broj 1, mnogo više je imala razočarenja nego očekivanih slavlja. Kaže da je tu lekciju savladala.

- Potrebno je vreme da se naviknete na neuspehe. Kada sam počinjala, porazi su mi teško padali, ali sam shvatila da mi igramo svake nedelje. Uvek želim da pružim maksimum, ali to jednostavno nije uvek moguće. Prošle godine mi je mnogo bolje išlo na manjim turnirima nego na najvećim, ali zaista želim da to popravim, želim da budem najbolja na najvažnijim takmičenjima..

Ko joj se više sviđa - Ana kao broj 1 ili sada?

- Sadašnja. Kroz razna iskustva naučite toliko o sebi, sazrete na mnogo načina i shvatite šta je važno a šta nije. Mnogo sam postigla tako mlada. Bila sam veoma srećna da imam takvu šansu, ali sada se osećam mnogo kompletnijom osobom. I dalje verujem da mogu da postignem najveće uspehe i to me motiviše.

A kako odvaja važno od manje važnog u tenisu?

- Za sve ove godine sam naučila da je najvažnije danas i ova nedelja, sledeća nedelja je nešto drugo, a ona posle nje takođe nešto drugo. To morate da shvatite, da suzite fokus na ono što je prioritet. Ponekad gledam previše na ishod. Naravno, da su u životu najvažniji vi i vaša porodica, ali kada je u pitanju tenis, to je danas i ova nedelja.

Cilj u 2015?

- Da se opet plasiram na Masters u Singapuru i da završim godinu u prvih pet. Zaista mislim da su obe te stvari moguće. Mnogo radim, i stvarno verujem da mogu da postignem velike uspehe do kraja karijere, da pobeđujem na najvećim turnirima i to je moj cilj, ali ne želim na sebe da stavljam preveliki pritisak. Želim da maksimalno probam dokle mogu da doguram.

Odlično je počela sezonu a onda u najgorem trenutku, pred start prvog gren slema, slomila prst na nozi.

- Veoma sam dobro igrala u Brizbejnu, finale protiv Šarapove bilo je sjajno s obzirom da mi je to bio prvi turnir u novoj godini. Na žalost, imala sam nezgodu pred sam početak Australijskog opena i morala sam dve nedelje na pauzu. Trenirala sam poslednjih deset dana, zato nisam u perfektnoj situaciji, ali to je nešto što morate da prođete u sportu i nadam se će nastavak sezone biti dobar,

A prst?

- Još je rovit, idem na terapije i uzimam lekove protiv upale. Nadam se da će za nedelju-dve sve biti u redu. Žalim što nisam otišla pravo kod lekara, umesto što sam odigrala ceo meč. Rekao mi je da nisam ni smela da igram.

Danas će prvi put na teren u Dubaiju (tvrda podloga, 2.513.000 dolara). Protivnicu Sabine Lisicki dobro poznaje. Igrale su četiri puta, Ana je dobila tri ne izgubivši set, a jedini poraz je zabeležila na Vimbldonu, gde Nemica najbolje igra.

------------------------------------------------------

Servis mora da bude oružje

Na čemu bi trebalo da radi da bi ušla u pet na svetu?

- Iako moja igra stalno napreduje, uvek ima detalja na kojima treba raditi. Servis može da mi bude jače oružje i na to ću obratiti pažnju ove godine.

 ------------------------------------------------------

Ni reč o Švajnštajgeru

Samo na jedno pitanje, Ana je ostala bez odgovora. O tome kako podnosi medijski pritisak stalnog pisanja o njenom odnosu sa fudbalerom Bajerna Bastijanom Švajnštajgerom.

- Ne bih da odgovorim na to pitanje – kratko je presekla svaku dalju konverzaciju.

------------------------------------------------------

Želi da igra protiv Paragvaja

U budimpeštanskom trijumfu Srbije u Fed kupu nije igrala, ali kaže da postoje realne šanse da se pojavi u aprilskom baražu za popunu Druge Svetske grupe u našoj zemlji, protiv Paragvaja.

- Jako bih volela da igram. Želim da čestitam od srca i Ječmenici i devojkama na sjajnom rezultatu i zaista se nadam da ću moći u aprilu da se pridružim u meču protiv Paragvajki. Imamo velike šanse da se vratimo u Svetsku grupu gde pripadamo. Zaista ću dati sve od sebe da budem tu i da podržim tim. 

Vojin Veličković

objavljeno: 17.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.