Život Ejmi Vajnhaus - najavljena smrt?

Izvor: B92, 24.Jul.2011, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život Ejmi Vajnhaus - najavljena smrt?

Za samo 27 godina života i dva objavljena albuma Ejmi Vajnhaus je uspela da ostavi iza sebe bogato soul zaveštanje sa brojnim sledbenicama u britanskoj muzici poput Adel, Dafi i Džesi Džej. Tužno je, međutim, što će ova nemerljivo nadarena pevačica ostati upamćena po talentu koji je često izgladnjivan, zalivan alkoholom i sputavan drogama.

Smrt >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ejmi Vajnhaus više puta je bila predskazana vestima o predoziranju i slikama njenog tela u ogrebotinama i modricama, dok bosonoga tumara ulicama izgubljenog pogleda.

Rođena je 14. septembra 1983. u severnom Londonu kao drugo dete taksiste Miča i apotekarke Dženis. Roditelji su joj se razveli kad je imala devet godina i zajedno sa starijim bratom Aleksom prešla je da živi sa majkom u londonskom kraju Sautgejt, svega nekoliko minuta od klinike za rehabilitaciju koju su posećivali poznati, a u koju će se i sama poslednju put prijaviti nekoliko meseci pred smrt.

„Oduvek je bila svojeglava”, kazao je Mič za Rollinbg Stone 2007. „Nije bila nevaspitana ili bezobrazna, samo" drugačija”.

Rano je pokazala da u sebi nosi spoj velikog muzičkog talenta i naginjanja ka samodestrukciji. U 10. je osnovala rep grupu Sweet 'n' Sour (jevrejska verzija Salt’n’Pepa, kako je kasnije kazala) a već u 13. godini upisala je pozorišnu školu „Silvija Jang” iz koje je ubrzo izbačena pošto je probušila nos.

Zahvaljujući svom čudesnom soul glasu – istovremeno dubokom, krhkom, svežem i laganom – sa 16 je potpisala ugovor sa menadžmentom Sajmona Fulera, a kasnije i sa Island Records.

2003. objavila je prvi album i iste godine u baru upoznala Blejka Filder-Sivila (Blake Fielder-Civil), čoveka sa kojim je imala verovatno najdestruktivniju vezu u svetu poznatih u poslednjoj deceniji. Ubrzo je istetovirala njegovo ime iznad srca. Imali su vrlo buran odnos pun raskida i mirenja, trošeći ogromne količine droge i alkohola.

Prvi put pojavila se na klinici za rehabilitaciju 2007. „Bila sam tamo 15 minuta”, izjavila je tada za The Sun. „Rekla sam im 'Zdravo’ i objasnila da pijem jer sam zaljubljena i jer sam sj"la vezu. Onda sam izašla”.

Zahvaljujući albumu Back to Black 2006. njena mršava, sićušna pojava sa „košnicom” na glavi i nespretno nanetim ajlajnerom postala je prepoznatljiva širom planete. Ali, Ejmi je bila poznata i po oštrom jeziku. Zvuk koleginice Dajdo opisala je kao „muzičku podlogu za smrt”, a za Kajli je kazala da „nije umetnica" ona je poni”. U pesmama na drugom albumu je sa istom iskrenošću opisivala i svoju vezi sa Blejkom. „Ja sam žena i pišem o onome što znam”.

Međutim, lični život je sve više je bacao u zasenak njenu karijeru. Priznala je da je pijanica i da ima problem sa ishranom, da su joj dijagnostikovali maničnu depresiju ali da ne uzima lekove. Ubrzo je zbog skandaloznog ponašanja morala da otkazuje koncerte, a noći ispunjene alkoholom i drogama su postale uobičajena stvar.

Fotografi su je redovno hvatali u pijanom stanju, potpuno nesvesnu, sa tupim pogledom, često bez cipela.

Njeni menadžeri su pokušavali da je „upristoje” ali Ejmi je bila prilično neuhvatljiva. „Ja sam muzičarka, nisam model”, kazala je 2007. „Što se osećam nesigurnije, to više pijem a moja kosa mora da bude veća”.

Te godine se udala za Blejka. „Znam da sam talentovana ali nisam ovde da bih pevala”, kazal je za Rolling Stone. „Ovde sam da bih bila supruga i mama i da bih brinula o svojoj porodici”.

Nažalost, brak sa Blejkom doveo je do još otkazanih koncerata, sve češćih poseta bolnicama i prekomernih doza narkotika. Čak je i Blejkova majka govorila: „Mislim da oboma treba medicinska pomoć pre nego što jedno od njih, ako ne i oboje, umre”.

Buran brak okončan je razvodom 2009, nakon čega je Blejk otkrio kako je nekoliko puta spasavao Ejmi od sigurne smrti.

Ni život raspuštenice nije joj doneo bolje dane. Često se onesvešćivala, lečila se od emfizema, iscrpljenosti, ovisnosti"

U poslednje vreme mediji su pisali da se zabavlja sa rediteljem Regom Travisom. On je u martu ove godine potvrdio da je sa Ejmi u vezi skoro godinu dana, da su obije vrlo srećni i da je ona zdrava.

Ne znamo da li je zavaravao javnost ili sebe, tek Ejmi je i dalje pokušavala da sačuva svoje krhko zdravlje i reši stalne probleme sa adikcijom. Poslednji put otišla je na rehabilitaciju u maju ove godine. Nij izdržala duže od nedelju dana.

Koncert u Beogradu 18. juna trebalo je da označi njen nov početak. Znamo kako je to prošlo. Nažalost, tačno pet nedelja kasnije Ejmi je pronađena mrtva.

Tužna je člinjenica da je i pevačicina majka Dženis još 2008. govorila kako će joj kćer sagoreti. U jednom intervjuu je priznala da ne bi bila iznenađena ako bi Ejmi otišla pre vremena. „Znam već dugo da moja ćerka ima problema i gledamo je kako se polako ubija. Mogla bi da bude mrtva u roku od godinu dana.

Ja sam se već pomirila sa njenom smrću. Teškom mukom sam naterala sebe da je pitam na kom groblju želi da bude sahranjena. Jer droge će joj doći glave ako ostane na ovom putu. To je kao da gledate stravičan sudar automobila. Ona tako olako odbacuje sve svoje talente”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.