Ubijen ruski ambasador u Ankari

Izvor: Deutsche Welle, 20.Dec.2016, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen ruski ambasador u Ankari

Ruski diplomata ubijen na otvaranju jedne izložbe u glavnom gradu Turske. Napadač je uzvikivao da je u pitanju osveta za Alep. Prema zvaničnim navodima, u pitanju je lokalni policajac koji nije bio na dužnosti.

Ambasador Andrej Karlov (62) zadobio je teške povrede, a ubrzo je preminuo u bolnici, potvrdilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Povređene su još najmanje tri osobe.

Napad se dogodio u jednoj galeriji u četvrti Čankaja, gde se nalazi ruska >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << kao i mnoge druge ambasade. U pitanju je bila izložba na temu: „Rusija, kako je vide Turci".

Saopšteno je da je napadač pucao na ambasadora kada je ovaj završio govor. Bilo je najmanje osam hitaca. Na video-snimcima se moglo čuti kako napadač nekoliko puta uzvikuje „Alahu akbar" i „Osveta za Alep".

Agencija Anadolu javlja da su snage bezbednosti nešto kasnije „neutralisale" napadača. Prema navodima turskih zvaničnika, atentator je policajac iz Ankare. U trenutku napada nije bio na poslu. Za ubistvo je koristio službeni pištolj.

Prethodnih dana su u Turskoj učestali protesti ispred ambasada Irana i Rusije jer su obe zemlje vojno podržavale ofanzivu sirijske vojske na Alep.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da tumači ubistvo kao teroristički akt. Predstavnici brojnih država su uputile poruke podrške ruskim zvaničnicima, a predsednik Turske Redžep Erdogan telefonirao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu.

nr/se/sti (ap, afp, dpa, rtr)
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.