Srbija neće biti ruska gubernija

Izvor: B92, 21.Dec.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija neće biti ruska gubernija

Novi Sad -- Predsednik LSV Nenad Čanak smatra da Rusija namerava da Srbiji u narednom periodu nametne "prorusku, marionetsku vladu".

"Potpuno je jasno da su namere Ruske Federacije, čiji je glasnogovornik ambasador Aleksandar Konuzin, da Srbiji nametne jednu prorusku, marionetsku vladu koja bi u narednom periodu odradila sve ono što je strateški cilj Rusije", izjavio je Čanak na novogodišnjoj konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinare.On naglašava da će se stranka koju on predvodi boriti da naša zemlja ne bude ni ruska ni bilo čija provincija.

Lider LSV smatra da je strateški cilj taj da Rusi „po bagatelnoj ceni kupe Telekom Srbije i Elektroprivredu Srbije" i da zajedno sa već ranije kupljenom Naftnom industrijom Srbije „praktično se postave u kičmu sistema Srbije, čime bi budući izbori u našoj zemlji praktično postali nevažni".

„Na taj način bi Srbija postala ruska provincija, što je san Tomislava Nikolića i njemu sličnih", rekao je Čanak i naglasio da će se LSV boriti „da Srbija ne postane ni ruska ni bilo čija provincija".

On je istakao da evropske integracije nemaju alternativu i da je EU, iako nije savršena, u ovom trenutku ipak najprivlačnija za Srbiju.

Čanak je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao i da će LSV glasati za novi budžet Srbije jer bi svako odlaganje njegovog usvajanja izazvalo političku nestabilnost u zemlji, ali je napomenuo da će sa koalicionim partnerima nastojati da taj dokument bude što bolji i da se na najbolji način ostvaruje.

Čanak je potvrdio da će LSV na republičkim izborima najverovatnije biti u koaliciji sa Demokratskom strankom jer se to, kako kaže, u ovom vremenu pokazalo kao najprihvatljivije rešenje i dodao da će na pokrajinskim izborima Liga nastupati samostalno.

On je ostavio otvorenom mogućnost i da, posle sledećih pokrajinskih izbora, bude kandidat za predsednika Vlade Vojvodine.

Uslovi ispunjeni, status kandidata ne zavisi od nas

Foto, Fonet

Dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ne zavisi od Srbije, jer su uglavnom svi uslovi koje je EU postavila ispunjeni, izjavio je Nenad Čanak.

"To ne zavisi od nas, jer je Srbija ispunila uglavnom sve uslove koji su pred nju postavljeni, osim onih koje u aktuelnom izdanju ne može da ispuni", rekao je Čanak na novogodišnjoj konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Čanak je ocenio da je pred Srbijom nekoliko burnih meseci, jer se EU suočava sa mnogo unutrašnjih stresova i problema i, ukoliko dođe do daljeg preispitivanja članstva pojedinih zemalja, to bi značilo zaustavljanje procesa proširenja na duži rok.

"To nema nikakve veze sa nama. Što se nas tiče, mislim da je učinjeno puno. Svedoci smo da je pitanje barikada počelo da se nekako rešava i da se paralelne institucije uklanjaju, možda ne brzinom kojom bi to trebalo", rekao je lider LSV.

Prema njegovim rečima, te dve stvari i uspostavljanje poverenja na Kosovu po pitanju ljudskih prava i rezolucija Saveta bezbednosti UN predstavljaju put kojim se strateški može doći do političkog rešenja.

"Mislim da je Srbija u tom smeru pokazala iskrenu privrženost evrointegracijama, ali takođe treba imati svest da Srbija nije autobus u kojem svi sede, a jedan sedi za volanom i vozi. U Srbiji ima oko 7,5 miliona vozača na tri miliona volana i onda je komplikovano uhvatiti čist i jasan pravac", kazao je Čanak.

LSV sa DS na izbore

Čanak je izjavio da je Glavnom odboru stranke predložio da LSV na predstojeće republičke izbore izađe u koaliciji sa Demokratskom strankom (DS).

"Predložio sam da na izborima nastupimo sa DS-om, jer bez koalicionih partnera LSV, kao regionalna stranka, ne može da dobije potrebnih pet odsto glasova, koliko iznosi izborni cenzus", rekao je Čanak na novogodišnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Šešeljev Zakon o izborima iz 1996. godine, koji je još na snazi, omogućio je da na političkoj sceni u Srbiji ostanu samo populističke stranke, a da regionalne i stranke građanskog opredeljenja izumru.

"Iz tog razloga ćemo sa DS-om ići na naredne izbore. Sa ostalima smo već išli na izbore i zato ćemo se opredeliti za DS", rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, za izbore u Vojvodini i na lokalu LSV nema razloga da tako nešto radi, jer nema problem sa prelaskom izbornog cenzusa i smatra da će postići veoma dobar rezultat.

Govoreći o spekulacijama da će biti predložen za gradonačelnika Novog Sada, Čanak je rekao da o tome tek treba da odluči Gradski odbor, ali da bi sada bilo realnije da stranka istakne svog kandidata za mesto predsednika Vlade Vojvodine.

"Realnije je da LSV istakne svog kandidata za vojvođanskog premijera. Mislim da će to biti velika novina na ovim izborima, jer se premijer ne bira iz redova poslanika", rekao je Čanak i dodao da ne zna šta će od funkcija stranka nameniti njemu.

Lider LSV-a je rekao da je pre 12 godina već bio na položaju pokrajinskog premijera, ali u vladi u senci, koju su činili istaknuti ljudi tog vremena. "U toj vladi aktuelni (pokrajinski) premijer Bojan Pajtić bio je ministar vera i dobro je obavio svoj posao", rekao je Čanak.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čanak: Rusija namerava da Srbiji nametne marionetsku vladu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2011

; ; ; ; ; ; ; Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad ; Čanak izjavio je danas da Rusija namerava da Srbiji u narednom periodu nametne "prorusku, marionetsku vladu" i naglasio da će se stranka koju on predvodi boriti da naša zemlja ne bude ni ruska, ni bilo čija provincija.; ; ;...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.