Ruski patrijarh doputovao u Srbiju

Izvor: Prva.rs, 14.Nov.2014, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski patrijarh doputovao u Srbiju

Ruskog patrijarha na aerodormu "Nikola Tesla" dočekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i crkveni vrh.

Reč je o jednoj od redovnih međucrkvenih poseta tokom koje će sa patrijarhom srpskim Irinejem razgovarati ne samo o najvažnijim pitanjima hrišćanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << sveta, već i o svim drugim pitanjima vezanim za život dveju crkava.

Saradnja srpske i ruske pravoslavne crkve, dve sestrinske i autokefalne crkve, vekovima je bila bliska, prisna i iskrena, poručio je vladika bački Irinej na konferenciji za novinare uoči dolaska ruskog patrijarha, a povodom medijskih napisa da on dolazi da bi "SPC održao lekciju".

Tokom posete patrijarhu moskovskom i sve Rusije biće uručen počasni doktorat Bogoslovskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu zbog, kako je rečeno, izuzetnog doprinosa na naučnom polju.

Patrijarsi Irinej i Kiril će u subotu, 15. novembra u Devojačkom parku osveštati spomenik caru Nikolaju Romanovu, koji je nedavno proglašen svecem.
"Taj spomenik je prvi na našem tlu, to je zajednička inicijativa dve države i značajan je zato što je posle neborjenih spomenika staljinu i Lenjinu, a posle Informbiroa samo Lenjinu, prvi spomenik iz klasične ruske istorije", rekao je vladika Irinej.

Ruski patrijarh će položiti i venac na spomenik ruskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu, na Novom groblju u Beogradu, održati pomen na grobu patrijarhu Pavlu u Rakovici, a na završetk uposete služiće liturgiju u Hramu svetog Save na Vračaru.

Ovo je druga zvanična poseta patrijarha moskovskog Srbiji od izbora na tu poziciju. On je, naime, prošle godine boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.