Rusija proteruje 23 britanskih diplomata

Izvor: VOA, 17.Mar.2018, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija proteruje 23 britanskih diplomata

Ruska vlada proteruje 23 britanskih diplomata i preti daljim akcijama u odgovoru na rastući diplomatski spor nakon napada nervnim gasom na bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo je u saopštenju da je takođe naložilo zatvaranje Britanskog saveta u Rusiji i okončanje sporazuma o ponovnom otvranju britanskog konzulata u Sankt Peterburgu. Diplomatama je naloženo da zemlju napuste u roku od nedelju dana. Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je britanskog ambasadora u Rusiji u subotu, pre izdavanja saopštenja. U saopštenju se kaže da bi vlada mogla da preduzme buduće mere, ukoliko Britanija sa svoje strane preduzme više antagonističkih poteza prema Rusiji. Proterani Rusi Britanska premijerka Tereza Mej ove nedelje proterala je 23 ruskih diplomata i prekinula kontakte na visokom nivou zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije. Oni su u bolnici, u kritičnom stanju. Britanski sekretarijat za spoljne poslove optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je lično naredio trovanje Skripalsa. Putinov portparol odbacio je te tvrdnje. I dok Rusija energično negira učešće u napadu, zapadne sile vide to kao poslednji znak ruskog mešanja po inostranstvu. Te tenzije prete da bace senku na očekivani reizbor Putina u nedelju i još jedan njegov šestogodišnji mandat na mestu predsednika. ​Sumnjiva smrt U međuvrenenu, nove tenzije izbile su na površinu zbog ovonedeljne smrti ruskog biznismena u Londonu, Nikole Gluškova. Britanska policija saopštila je u petak da je on preminuo zbog stezanja vrata i otvorila je istragu zbog mogućeg ubistva. Rusija je takođe sumnja na prljavu igru u vezi sa smrti Gluškova i otvorila je sopstvenu istragu u petak. Britanska policija saopštila je da nema očigledne veze između napada na Gluškova i trovanja Skripalsa, ali oba slučaja uključila su alarme na Zapadu u vreme kad Rusija povećava svoje samopouzdanje na globalnoj sceni i kada se odvija istraga zbog navodnog mešnja u izbor Donalda Trampa za predsednika SAD. Sastanak EU u ponedeljak Izvor nervnog agensa, za koji Britanija tvrdi da je sovjetski novičok, nejasna je, kao i pitanje kako je on upotrebljen. Rusija je zahtevala da Britanija podeli uzroke prikupljene tokom istrage. Najviše diplomate EU trebalo bi da diskutuju o narednim koracima na sastanku u ponedeljak, dok neki pozivaju na bojkot Svetskog kupa u Rusiji. Britanska premijerka Tereza Mej traži globalnu koaliciju zemalja kako bi se kaznila Moskva.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

BRITANSKA VLADA: Odluka Rusije očekivane, razmatramo naše naredne korake

Izvor: Kurir, 17.Mar.2018

Vlada Velike Britanije potvrdila je navode o proterivanju 23 britanskih diplomata iz Rusije i najavila da će naredne nedelje biti održan sastanak britanskog Saveta za nacionalnu bezbednost o razmatranju daljih koraka u sporu sa Moskvom oko trovanja bivšeg špijuna.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.