Rusi ulažu 663 miliona evra u Brod

Izvor: B92, 02.Jun.2013, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi ulažu 663 miliona evra u Brod

Zagreb -- Unatoč ogromnim gubicima koje ima rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, ruski Zarubežnjeft se neće povući i planira nove investicije vredne stotine miliona evra.

"U razdoblju od 2013. do 2016. godine (Zarubežnjeft) će u Brod uložiti 663 miliona evra. Oni se ne planiraju povući. Naprotiv", izjavio je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko za sarajevski Dnevni avaz.

Komentarišući činjenicu da bosanskobrodska rafinerija već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinama posluje s gubicima, ruski je ambasador kazao kako se u početku nije ni računalo s dobiti jer su nužna ulaganja u modernizaciju za što treba izdvojiti stotine miliona.

Pojasnio je kako je u rafineriju nafte u Bosanskom Brodu 'Zarubežnjeft' do sada uložio 220 miliona evra, a dodatna 22 miliona u rafineriju motronih ulja u Modriči.

"Komapnija je napravila nekoliko faza modernizacije i dospela do evropskog standarda proizvoda" - ustvrdio je Bocan-Harčenko.

Na opasku kako su učinci te modernizacije dvojaki, s obzirom da se redovito javljaju kvarovi a postoji i problem onečišćenja vazduha, Bocan-Harčenko je odgovorio kako je novi glavni direktor 'Zarubežnjefta' postavio zadatak daljeg investiranja upravo s naglaskom na ekološku komponentu.

"Imajte na umu da je 'Zarubežnjeft' kupio ruševinu" - kazao je ruski diplomat.

Potvrdio je i kako je Moskva zainteresovana da uključi BiH u projekt 'Južni tok'.

Za taj projekt zainteresirana je pre svega Republika Srpska, no Bocan-Harčenko je potvrdio kako se on ne može realizirati bez saglasnosti BiH kao države.

"Mi nećemo nikome ništa nametati, no smatramo da je realnost da BiH treba ovaj gasovod" - ocenio je ruski ambasador.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.