Otrkivena spomen-ploča ruskim lekarima u Beogradu

Izvor: Politika, 24.Sep.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrkivena spomen-ploča ruskim lekarima u Beogradu

BEOGRAD – Predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović i ruski ambasador Aleksandar Konuzin otkrili su danas u Beogradu spomen-ploču ruskim lekarima i milosrdnim sestrama koji su pomagali srpski narod u ratovima 1912-1917. godine.

Spomen-ploča otkrivena je na zgradi Srpskog lekarskog društva u Ulici Džordža Vašingtona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle intoniranja himni Rusije i Srbije u izvođenju hora i orkestra tog udruženja.

Konuzin je podsetio da prošlo 100 godine od početka Prvog balkanskog rata i dolaska ruskih lekarskih misija u Srbiju. Ruski narod nastavio je da pruža pomoć srpskom i u Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu, kazao je ambasador Konuzin.

On je podsetio da je ruski Odred slovenskog dobrotvornog društva bio prvi strani odred koji je pristigao u pomoć Srbiji u Prvom svetskom ratu u septembru 1914. godine.

Konuzin je izrazio zadovoljstvo što „naši pravoslavni prijatelji” nisu zaboravili na pomć koja im je pružena pre 100 godina i podsetio da je Rusija i tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine imala u Nišu bolnicu u koju su primani ranjenici sa Kosova.

Ministar zdravlja Zoran Stanković izvinio se ruskom ambasadoru u ime države i naroda što je bilo potrebno da prođe 100 godina da bi se neko setio da oda počast i izrazi zahvalnost ruskim lekarima i medicinskim sestrama koji su dolazili u Srbiju da pomognu.

Stanković je rekao da je prošlo više od 100 godina od kako su ruski lekari i medicinske sestre zbrinuli prvih 4.567 bolesnika u Srbiji i izveli više od 500 hirurških intevencija.

Predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović podsetio je na dugu istoriju prijateljskih odnosa Srbije i Rusije i naglasio da je dužnost Srbije da čuva uspomenu na ruske lekare, medicinske sestre, heroje i humaniste „koji su nam pomagali u najtežim vremenima”.

Beta

objavljeno: 24/09/2011
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.