Ivancov: Visoki predstavnik ponovo izvrće činjenice

Izvor: Vostok.rs, 18.Avg.2017, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivancov: Visoki predstavnik ponovo izvrće činjenice

Ambasador Rusije u državnoj zajednici Republike Srpske i Federacije BiH (BiH) Petar Ivancov je ocenio kao izvrtanje činjenica tvrdnju visokog predstavnika Valentina Incka da odluka Ustavnog suda u Sarajevu o knjiženju vojne imovine odgovara stavu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) i da vlasti Republike Srpske moraju omogućiti knjiženje vojne imovine na državnu zajednicu BiH, uključujući objekat u Han Pijesku.

"Nažalost, visoki predstavnik ponovo izvrće činjenice", saopštio je Ivancov.



Prema njegovim rečima, u odluci Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira o primeni programa "pet plus dva" govori se o podeli državne i vojne imovine, a ne o njenom knjiženju neposredno na zajedničke institucije.

Ivancov je istakao da zastupa stav da pitanja koja se neposredno tiču interesa jednog od entiteta ne mogu biti rešena bez njegovog učešća.

"Ovo je jedan od postulata državnog uređenja BiH", rekao je Ivancov.

Podsetimo, Ustavni sud u Sarajevu odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" u Han Pijesku bude uknjižen na državnu zajednicu BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske obavezana je da uknjiži na državnu zajednicu BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

Ovu odluku je pozdravio i NATO.


Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.