Holandske vlasti proterale četvoricu Rusa zbog sajber napada

Izvor: RTS, 04.Okt.2018, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandske vlasti proterale četvoricu Rusa zbog sajber napada

Holandske vlasti proterale su četvoricu Rusa zbog, kako je saopšteno, planiranja sajber napada na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u aprilu. Pozvan na razgovor ruski ambasador zbog davanja objašnjenja. Jens Stoltenberg poručio je da će ojačati odbranu Alijanse pred napadima na kompjuterske mreže.
Sajber napad pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ruske vojne obaveštajne službe GRU pokušan je u vreme kada je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) istraživala napad na ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju, preneo je Bi-Bi-Si.

Holandija je pozvala na razgovor ruskog ambasadora radi davanja objašnjenja.
"Sajber operacija protiv OPCW je neprihvatljiva. Otkrivanjem ovog ruskog delovanja šaljemo jasnu poruku: Rusija se mora zaustaviti", izjavila je holandska ministarka odbrane Ank Bejleveld.
Holandske vlasti sprečile su pokušaj ruskih obaveštajnih agenata u aprilu da hakuju Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i istragu o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine, tvrdi ministarka odbrane. 
Na konferenciji za novinare u Hagu, Bejleveldova je pozvala Rusiju da prestane sa svojim sajber aktivnostima koje imaju za cilj "podrivanje" zapadnih demokratija, preneo je Rojters.
Na osnovu prezentacije šefa holandske vojne obaveštajne agencije, četvorica Rusa su došla u Holandiju 10. aprila i uhvaćena su sa obaveštajnom opremom u hotelu pored sedišta Organizacije za zabranu hemijskog oružja.
U to vreme (OPCW) je radio na utvrđivanju supstance upotrebljene u napadu na ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije i supstance korišćene u napadu na Dumu u Siriji.
Govoreći o ruskom pokušaju da hakuju istragu o padu malezijskog aviona, Bejleveldova je rekla da su oni bili svesni interesovanja ruskih obaveštajnih službi za istragu i da su preduzeli odgovarajuće mere, preneo je AP.
Četvorica Rusa su uhapšena 13. aprila i proterana u Rusiju, izjavio je holandski general major Ono Ejchelshejm.
Oni su planirali da otputuju u laboratoriju u Špicu u Švajcarskoj koju OPCW koristi za analizu uzoraka hemijskog oružja, rekao je on.
Ruska vojna obaveštajna služba je aktivna ovde u Holandiji... gde je sedište velikog broja međunarodnih organizacija, rekao je Ejchelshejm.
Stoltenberg: Jačamo odbranu NATO-a pred sajber napadima Rusije 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da će ojačati odbranu Alijanse pred napadima na kompjuterske mreže, za koje Britanija tvrdi da su delo ruske vojnoobaveštajne službe, a ujedno je pozvao Rusiju da okonča svoje "neodgovorno ponašanje". 
"Zemlje članice NATO-a su solidarne sa odlukom holandske i britanske vlade da prozovu Rusiju zbog njenih otvorenih pokušaja da potkopa međunarodno pravo i institucije", saopštio je Stoltenberg na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu, prenosi AP.
Rusija, upozorava Stoltenberg, "mora da stavi tačku na svoje neodgovorno ponašanje, uključujući upotrebu sile protiv svojih suseda, pokušaje mešanja u izborne procese i rasprostranjene kampanje dezinformisanja".
NATO će, poručio je generalni sekretar, nastaviti da jača svoju odbranu i moć odvraćanja kako bi izašao na kraj sa hibridnim pretnjama, uključujući sajber oblast.
On je to poručio u trenutku kada se 29 ministara odbrane NATO-a sastalo u Briselu radi razgovora o novim ofanzivnim sajber sposobnostima, a nakon što su Britanija i Holandija saopštile da poseduju dokaze o ruskim sajber napadima, navodi Rojters.
Očekuje se da će SAD, Britanija, Danska i Holandija objaviti da će obezbediti ofanzivne sajber sposobnosti za upotrebu u okviru NATO-a.
Rusija je danas odbacila, kao "proizvod bujne mašte", optužbe Britanije da ruski špijuni stoje iza globalnih sajber napada i saopštila da takve optužbe nemaju nikakvu vrednost te da su deo kampanje dezinformisanja čiji je cilj da se naškodi ruskim interesima, preneo je Tas.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Holandske vlasti proterale četvoricu Rusa zbog sajber napada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018

Holadske vlasti objavile su da su četvorica Rusa koji su zbog optužbi za hakovanje u zatvoru od aprila, proterani u Rusiju. Kako je objašnjeno, radi se o pripadnicima vojne obaveštajne službe GRU, koji su imali nameru da upadnu u podatke o padu malezijskog putničkog aviona, koji je srušen u julu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.