Čepurin: Revoltirani smo provokacijom Prištine, hitno da oslobode Rusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Revoltirani smo provokacijom Prištine, hitno da oslobode Rusa

Revoltirani smo provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina, saradnika UNMIK Mihajila Krasnoščekova, saopštio je danas ruski ambasador Aleksandar Čepurin u izjavi dostavljenoj iz Ambasade Rusije u Srbiji. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je "nečuvenim aktom" i "manifestacijom provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca" hapšenje ruskog diplomate Mihaila Krasnoščekova na severu KiM i zatražila od rukovodstva Unmika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da preduzme korake za njegovo oslobađanje, prenosi TASS.

Tražimo neodložno oslobođenje Rusa i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj vapijući incident, navodi se saopštenju.

Čepurin je naveo i da Moskva "odlučno osuđuje upad kosovskih specijalaca u rejone severa Kosova i Metohije naseljene Srbima", ocenivši da je to "krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima".

Zaharova: Nečuveno, Unmik da učini sve za oslobađanje Rusa

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je "nečuvenim aktom" i "manifestacijom provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca" hapšenje ruskog diplomate Mihaila Krasnoščekova na severu KiM i zatražila od rukovodstva Unmika da preduzme korake za njegovo oslobađanje, prenosi TASS.

"Pritvor je izvršen uprkos tome što ruski državljanin poseduje diplomatski imunitet kao zvaničnik UN. Mi posmatramo ovaj nečuveni akt kao još jednu manifestaciju provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca", rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da Rusija zahteva da rukovodstvo Unmika obezbedi iscrpne informacije u vezi sa "nelegalnim hapšenjem" Krasnoščekova i učini sve što je u njegovoj moći da se on hitno oslobodi.

Zaharova je prethodno rekla da zvanična Moskva smatra da upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine na severu KiM i privođenje Srba predstavlja novu provokaciju Prištine, s ciljem da se zastraši i protera nealbansko stanovništvo i da se silom uspostavi kontrola nad tom oblašću.

Ona je rekla da Moskva, u ovako odgovornom trenutku, poziva međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovske radikalne snage i spreče dalje širenje konflikta sa nepredvidljivim posedicama.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.