Izvor: RTV 5, 25.Apr.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest poljoprivrednika zbog novih mera subvencionisanja

Oko pedeset traktora blokiralo je od 10 sati ulaz u Aleksinac, preko puta Autobuske stanice u tom gradu, kaže za TV5 Srba Trifunović, predsednik Udruženja stočara.
"Ovde su i ratari i povrtari i stočari" Ovo nema veze ni sa kakvom strankom. Jednostavno, nezadovoljni smo merama ministra poljoprivrede. Tražimo da održi ranije obećanje, a ne da sada menja mere subvencija" Jednostavno, nije tačno da će poljoprivrednici po novom dobijati više, naprotiv, dobićemo mnogo manje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << " kaže Trifunović.
Poljoprivrednici zahtevaju da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, da se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i da se primeni Strategija ruralnog rezvoja jer je ona uslov za korišćenje sredstva iz IPA fondova EU.
Aleksinački poljoprivrednici samo su delimično blokirali put. Trifunović kaže da je ulaz u grad slobodan, da policija reguliše saobraćaj i da će ovaj protest trajati do 14 sati.
"Već smo kontaktirali ministarstvo poljoprivrede, formiraćemo tročlani tim koji će pregovarati sa predstavnicima ministarstva i očekujemo njihov poziv", kaže Trifunović.
Kako je ranije izjavio član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković, Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede nije razgovaralo sa poljoprivrednicima o njihovim zahtevima.
"Avansi koje su u medjuvremenu počeli da nam isplaćuju su ponižavajući i beznačajni. Oni su nam dodatna motivacija da nastavimo protest, jer smo se još jednom uverili da nećemo dobiti subvencije kao ranije, pošto je to samo oko 10 odsto prošlogodišnje pomoći", rekao je Ivković.
Krajem marta oko 4.000 poljoprivrednika iz Vojvodine se uputilo za Beograd, ali ih je policija u tome sprečila. Ipak, bila je blokirana većina puteva u Pokrajini. Poljoprivrednici smatraju da uredba Vlade Srbije o subvencijama na osnovu proizvodnje favorizuje preradjivačku industriju, na štetu proizvodjača. Tokom pregovora u Beogradu sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem uoči početka protesta nije postignut dogovor o promeni uredbe o subvencionisanju proizvodnje.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednici su do 17. aprila za avans za prolećnu setvu predali više od 120.000 zahteva. Avans za proizvodnju duvana, soje, suncokreta, uljane repice i šećerne repe je 4.000 dinara po hektaru. Avans za žitarice iznosi 1.500 dinara, a za krompir 2.000 dinara po hektaru.
Nezadovoljni poljoprivrednici traktorima krenuli ka Pančevu Oko 200 poljoprivrednika iz okoline Pančeva i Kovačice, koji su za danas zakazali protest zbog neispunjenja zahteva za isplatu subvencija, krenuli su pre podne traktorima iz nekoliko pravaca prema Pančevu. Poljoprivrednici nameravaju da dodju do Rafinerije nafte, u kojoj će danas biti svečano otvoren jedan od novih pogona, a dolaze ministri Vlade Srbije i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić. Jake policijske snage rasporedjene su na svim putevima oko Pančeva, uključujući i poljoprivredne puteve kojima bi traktoristi mogli da pridju gradu, nezvanično saznaje agencija Beta u policiji.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.