Komunalna inspekcija zatvara portal?

Izvor: Radio 021, 04.Feb.2015, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalna inspekcija zatvara portal?

Rešenjem komunalne inspekcije Aleksandru Gvozdenu zabranjena je upotreba imena Aleksinac u nazivu sajta Aleksinac.net i korišćenje tog internet domena.

Komunalna inspekcija je, pozivajući se na Odluku o simbolima opštine Aleksinac, kako se navodi u rešenju, konstatovala da se ime Aleksinac u nazivu sajta i domenu koristi u suprotnostima sa odredbama ove Odluke i saglasnosti Skupštine opštine Aleksinac.

Aleksinac.net je, kako piše na njihovom sajtu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "nezvaničan i nezavisni portal Aleksinčana", koji pritom nije registrovan kao javno glasilo.

Aleksandar Gvozden, koji od marta 2006. godine vodi sajt namenjen informisanju ljudi iz opštine kaže da mu je predsednik opštine Aleksinac Grujica Veljković 2012. godine poslao dopis u kojem ga obaveštava da je dužan da traži dozvolu za korišćenje imena opštine. "Na to sam odgovorio zahtevima za dobijanje saglasnosti, ali i zatražio da Skupština opštine izdvoji određena sredstva za finansiranje, kao što to radi kada su drugi mediju u pitanju. Kao protivmeru, moja agencija bi registrovala javno glasilo i zaposlila novinare", navodi on.

Nakon dve godine, kako kaže, dobio je i to od opštinskog veća, iako zahtev nije bio njima upućen i ovo telo uopšte nema tu nadležnost. "Iz odluke skupštine saznajem da je u međuvremenu donesen i Pravilnik koji utvrđuje ovu oblast. Shvatam da je moj zahtev retroaktivno obrađen. Donošenjem dve odluke u istom postupku dva organa i donošenjem pravilnika izvršena je određena vrsta pravne torture", ističe Gvozden.

On navodi da obrazloženje ovih odluka nije dobio, ali da "očigledno nisu u saglasnosti sa članom 6 Zakona o javnom informisanju i medijima, jer niko ne može imati monopol nad osnivanjem medija". Nakon toga, komunalni inspektor je započeo proces zabrane, a Gvozden je uložio prigovor zbog nenadležnosti, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede propisa.

"Najpre, Zakonom o komunalnim delatnostima ovaj predmet ne spada u komunalne delatnosti. Nije mi dostavljen Zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, iako to pomenuti Zakon nalaže", navodi Gvozden.

On dodaje da bi voleo da u tom zapisniku vidi kako je utvrđeno vlasništvo nad sajtom, čime se definiše "naziv sajta" u tehničkom i pravnom pogledu. "Zatim, nije jasno kojim aktom komunalni inspektor, Skupština opštine ili Opštinsko veće ima nadležnost nad međunarodnim TLD. To je kao kada bi vam neko zabranio da otvorite firmu u SAD, Nemačkoj ili bilo gde u svetu", ističe Gvozden i dodaje da je "rok u rešenju 'Odmah' nejasan jer svaka radnja ima svoj period izvršenja".

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.