Crvenoj armiji ulica u Čačku

Izvor: Politika, 21.Feb.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvenoj armiji ulica u Čačku

Tablu sa nazivom otkrio Aleksandar Konuzin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, kome je juče uručena i Decembarska nagrada Čačka

Čačak – Saobraćajnica od dva kilometra, koja prolazi kroz čačanska naselja Ljubić i Konjeviće, od juče se zove Ulica Crvene armije. Tablu sa novim nazivom svečano su otkrili Aleksandar Vasiljevič Konuzin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, i Pantelija Vasović, predsednik Gradskog odbora Subnora.

Saša Obradović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zamenik gradonačelnika Čačka, istakao je da su pre 68 godina 464 borca Crvene armije položila život za slobodu čačanskog kraja, pa im se grad na ovaj način odužuje i „preuzima obavezu da ulica po svom izgledu bude dostojna imena Crvene armije“. Okupljenima se, zatim, obratio ambasador Konuzin, rekavši: „Želim da izrazim toplu zahvalnost građanima Čačka zbog sećanja i dobre savesti koju imaju prema sovjetskim borcima, vojnicima Crvene armije koji su pritekli u pomoć Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, pritekli u pomoć Srbima, kako bi oslobodili vašu zemlju od fašističke okupacije”.

Konuzin je podsetio da „srpski narod sa dubokim poštovanjem čuva uspomenu na one koji su mu pomogli da sačuva slobodu“, pa su „2009. godine ulicama srpske prestonice vraćeni nazivi sovjetskih vojnih zapovednika, Maršala Tolbuhina, Generala Ždanova, Crvene armije“...

Posle svečanosti u Ulici Crvene armije, koja je do juče nosila ime Stara pruga jer je sagrađena na trasi negdašnjeg uskog železničkog koloseka Čačak–Beograd, gostu je u Skupštini grada Čačka priređena nova počast. Tu je gradonačelnik Velimir Stanojević ambasadoru Konuzinu uručio Decembarsku nagradu Čačka kao najviše društveno priznanje ove sredine.

G. Otašević

-----------------------------------------------------------

Srbija odlučuje koju cenu je spremna da plati za EU

Aleksandar Konuzin je rekao da Rusija nema ništa protiv da Srbija uđe u Evropsku uniju i da ima nove prijatelje, ali da treba da odluči koju cenu je spremna da plati za ulazak u EU i za nova prijateljstva. „Ja ne bih želeo da je ta cena pogoršanje odnosa sa Rusijom”, rekao je Konuzin novinarima.

Konuzin je podsetio da Srbija veliki deo svojih proizvoda izvozi na rusko tržište, u vrednosti od 800 miliona dolara, i da za te proizvode nema carinske dažbine zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom. „Rusija je jedina zemlja sa kojom Srbija ima takav sporazum. U slučaju ulaska u EU vaši novi prijatelji vam neće dozvoliti da i dalje koristite taj sporazum”, rekao je Konuzin na predavanju privrednicima kome su prisustvovali i rukovodstvo Čačka, odbornici lokalne skupštine, narodni poslanici iz tog grada, građani i mediji.

Prema rečima ruskog ambasadora, i sa eventualno novim prijateljima iz EU Srbija treba da ima odnos koji joj donosi korist i ne bi trebalo da razruši postojeće odnose sa Rusijom koji su joj korisni.

objavljeno: 22.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.