Uskoro DNK analiza posmrtnih ostataka iskopanih na Adi

Izvor: Politika, 26.Jun.2011, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro DNK analiza posmrtnih ostataka iskopanih na Adi

BEOGRAD – Posmrtni ostaci pronađeni na Adi Ciganliji, za koje se veruje da pripadaju generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, uskoro će biti predati na DNK analizu, a ukoliko se ispostavi da ti posmrtni ostaci pripadaju njemu, o grobnom mestu bi trebalo da porodica, smatraju stručnjaci.

Oni kažu da bi Draža trebalo da ima dostojanstveno obeleženo grob, kao i da bi porodici trebalo omogućiti da odlučuje o tome gde će on >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biti sahranjen.

Član komisije za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih posle 1944. godine Slobodan Homen je Tanjugu rekao da očekuje da će narednih dana Ministarstvo unutrašnjih poslova početi sa iskopavanjem celog terena na Adi Ciganliji nakon čega će svi ostaci koji budu pronađeni biti odneti na Institut za sudsku medicinu.

Tu će, kazao je on, biti obavljena analiza kako bi se utvrdila starost posmrtnih ostataka.

„U ovom trenutku to je klasičan sudski postupak, kao da radite ekshumaciju bilo kod tela koje nađete na terenu, a po zahtevu komisije je Republičko tužilaštvo podnelo takav zahtev istražnom sudiji”, kazao je Homen dodajući da je to proces koji će trajati narednih nekoliko meseci.

On je kazao da sledi analiza DNK koja podrazumeva poređenje sa DNK članova porodice za koje se pretpostavlja da su streljani na tom mestu.

Prema izjavama svedoka na tom mestu je streljano između sedam do devet ljudi, čija imena su poznata Komisiji, kazao je Homen, koji je i državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Homen smatra da bi Dražina porodica trebalo da ima „ključnu reč” kada je u pitanju mesto na kome će on biti sahranjen, ukoliko se ispostavi da pronađeni ostaci zaista pripadaju njemu.

On smatra da bi u Beogradu trebalo da postoji jedan spomenik koji se ne bi vezivao niti za jedan pokret posebno, niti događaj iz Drugog svetskog rata, već koji bi bio posvećen svim nevinim žrtvama rata. To bi, smatra Homen, bilo najbolje rešenje jer bi moglo konačno da dovede do pomirenja partizana i četnika.

Tanjug

objavljeno: 26/06/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.