U ledenu reku po Časni krst

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ledenu reku po Časni krst

U Beogradu i Zemunu trijumfovali pripadnici Žandarmerije, u Užicu maturant, u Zrenjaninu obnovljena tradicija

Vađenjem Časnog krsta iz ledenih reka i jezera u više gradova i mesta širom Srbije juče je obeležen veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje. Svega pet stepeni iznad nule i voda čija je temperatura bila dva stepena Celzijusa nisu predstavljali prepreku smelim učesnicima u tradicionalnom plivanju za bogojavljenski krstna beogradskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Adi Ciganliji. Njih 39, među kojima je bilo građana, pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije i članova organizacije Svibor plivalo je 33 metra u ledenoj vodi Savskog jezera. Do Časnog krsta po treći put prvi je stigao Marko Tomašević, pripadnik Žandarmerije.

Ove godine je i petnaestogodišnja Bojana Dedić iz Sombora smelo odlučila da učestvuje u trci, a sedamdesetšestogodišnji Aleksandar Daničić, profesor fizičke kulture, bio je najstariji takmičar. Sestra i brat, sedmogodišnja Aleksandra i devetogodišnji Momir Radulović, bili su najmlađi među onima koji su se osmelili da skoče u ledenu vodu Savskog jezera.

Oko 50 plivača juče je na Zemunskom keju učestvovalo u vađenju Časnog krsta iz ledenog Dunava, a Igor Cicović, pripadnik Žandarmerije, prvi je doplivao do krsta.

Ove godine nije bilo skakanja u reku, već su se plivači poređali u plićaku i na znak Cvjetka Stevanovića, glavnog starešine Svebor saveza Srbije – jednog od organizatora takmičenja, zaplivali prema čamcu iz kojeg je sveštenik Nikolajevske crkve iz Zemuna bacio krst u vodu.

Prethodno je zemunskim ulicama prošla svečana litija u kojoj je bilo oko 2.000 građana, a na čelu kolone bili su članovi Svebor saveza odeveni u srpske vojničke uniforme iz 19. i 20. veka, sveštenstvo crkve Svetog oca Nikolaja i rukovodstvo opštine Zemun.

Maturant užičke Ekonomske škole Ninoslav Andrić (18) prvi je od 12 hrabrih plivača juče doplivao do bogojavljenskog krsta u hladnoj Đetinji u Užicu. Bilo je to prvo plivanje za krstom na Bogojavljenje u ovom gradu, održano na plaži pošto je svečana litija sveštenstva i građana, u kojoj je bio i gradonačelnik Užica Jovan Marković, prošla gradskim ulicama do reke.

Tradicionalna plivačka trka najodvažnijih i najsmelijih juče je, u organizaciji gradske opštine Medijana i Niške eparhije SPC, održana u ledenoj Nišavi, u centru Niša.. Najbrži, ali i najspretniji u plivanju bio je Saša Simić (31) pripadnik Žandarmerije iz Niša, koji je pored krsta izvađenog iz reke, od vladike niškog Irineja dobio na dar i osvećeni krst. Zimsko plivanje na Nišavi juče u podne pratilo je više od 5.000 Nišlija.

Pred više hiljada gledalaca na plaži Stari grad u Šapcu, na manifestaciji čiji su pokrovitelji Crkvena opština i lokalna samouprava, okupilo se 40 plivača, a stazu dugu 33 metra u spomen na Hristove godine života, prvi je preplivao Sava Isakovski (24) iz Šapca, koji je pobedio i prošle godine. U hladnu vodu Save skočili su i šezdesettrogodišnji Jože Tanko iz Celja, najstariji učesnik, braća Marko (25) i Ognjen (23) Petković iz Vukovara, Naste Jončevski (60) iz Ohrida i Boško Iliev iz Kavadaraca (43), čime je ova manifestacija imala i međunarodni karakter. Vladika šabački Lavrentije uručio je pobedniku Savi Isakovskom osvećeni krst, a mesna zajednica Donji Šor zlatnik.

Oko pet hiljada Zrenjaninaca ispratilo je juče plivačku trku za Časni krst održanu na delu centralnog gradskog jezera s koga je prethodno uklonjen led debljine 20 santimetara. Između 12 momaka pobedio je tridesttrogodišnji Dragan Mojsin, bivši vaterpolista. Prethodna bogojavljenska trka održana je 1941, godinu dana kasnije zabranili su je nemački okupatori, a tek juče tradicija je nastavljena.

Viteško nadmetanje za bogojavljenjski krst na Zapadnoj Moravi, između Bele Vode i Bresnog Polja, održano je juče po osmi put. Najbrži i najspretniji bio je Nenad Milošević (26) iz Kruševca. Pobedniku je pripao zlatni krst, dar pokrovitelja, grada Kruševca i Opštine Trstenik, pošto je manifestacija organizovana zajednički na među dveju lokalnih zajednica. Svim ostalim učesnicima pripao je po jedan osvećen drveni krst.

R. D.

-----------------------------------------------------------

Danas je Jovanjdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Sabor svetog Jovana Krstitelja, praznujući dan kada je ovaj svetac i prorok krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i proslavljajući zasluge svetog Jovana koji je pripremao narod za novu veru pozivajući na pokajanje. Jovanjdan je jedna od tri najčešće srpske slave, a u našem narodu ovaj svetac je poznat i kao pokrovitelj kumstva i pobratimstva, pa se tako poštuje običaj bratimljenja „po Bogu i svetom Jovanu”. Desna ruka kojom je krstio Hrista oduvek je čuvana kao najveća svetinja, a danas se desnica svetog Jovana, koju je narod prenosio bežeći pred Turcima, čuva u Cetinjskom manastiru, gde je donesena 1945. iz manastira Ostrog.

J. B.

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krst izvadili Marko Tomašević i Igor Cicović

Izvor: Kurir, 19.Jan.2009

BEOGRAD, 19. januara 2009. (Beta) - Ovogodišnji bogojavljenski krst iz Savskog jezera na Adi Ciganliji izvadio je ponovo pripadnik Žandarmerije Marko Tomašević, a iz Dunava u Zemunu Igor Cicović (26). U bogojavljenskoj trci na Dunavu učestvovalo je 79 plivača, a na Savskom jezeru 39, među kojima...

Nastavak na Kurir...

U LEDENU VODU ZA ČASNI KRST

Izvor: Press, 20.Jan.2009, 01:37

Beograđanin Marko Tomašević najbrže je juče doplivao do Časnog krsta na Adi Ciganliji, dok je u Zemunu prvi bio Igor Cicović. .U tradicionalnom plivanju za Časni krst, na Bogojavljenje, juče je na Adi Ciganliji pobedio Beograđanin Marko Tomašević, dok je prvi do krsta u Zemunu doplivao...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.