Most na Adi Ciganliji će biti završen u roku

Izvor: S media, 17.Sep.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most na Adi Ciganliji će biti završen u roku

Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas izrazio je uverenje da će most na Adi Ciganliji, vredan 118 miliona evra, biti završen u roku, odnosno do avgusta 2011. godine, jer se radovi obavljaju predvidjenom dinamikom.

Prvi čovek grada prisustvovao je sinoć nalivanju betona u temelj glavnog stuba, što je posao koje će bez prekida trajati 48 sati.

U temelj pilon, koji će biti visok 200 metara, biće izliveno 2.700 kubnih metara betona.

"Radovi na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izgradnji mosta koji su počeli pre 11 meseci dobro napreduju i za dva meseca će biti postavljena čelična konstrukcija, koja će iz Kine biti isporučena preko luke u Roterdamu", kazao je Djilas. Most na Adi Ciganliji će biti dug 929 metara i širok 45, imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze, a maksimalna propusna moć mosta biće oko 12.000 vozila na sat.

Krajem jula počela je i izgradnja petlje Hipodrom kod Careve ćuprije za koju je izdvojeno 1,8 milijardi dinara, ali se još ne zna koliko će novca biti potrebno za ostale pristupne saobraćajnice.

Ugovor za projektovanje i izgradnju mosta potpisan je u aprilu 2008. godine sa konzorcijumom u sastavu "Porr" iz Austrije, "SCT dd" iz Slovenije i "DSD GmbH" iz Nemačke, a rok za završetak radova je 40 meseci od potpisivanja ugovora, kojim je predvidjeno da most košta 118 miliona evra.

Djilas je kazao da će pregovori oko cene, projekat i tehnička dokumentacija za most izmedju Borče i Zemuna biti gotovi do kraja godine, dodavši da bi izgradnja tok mosta trebalo da počne već sledeće godine.

On je najavio da će sledeće sedmice sa "Mostogradnjom" biti potpisan ugovor o izgradnji mosta u Obrenovcu.

"Očekujemo da će za taj most sredstva biti izdvojena iz Nacionalnog investicionog plana, kao i za rekonstrukciju Pančevačkog mosta", dodao je Djilas uz napomenu da je sanaciju Pančevačkog mosta finansirao grad, iako taj most nije u vlasništvu Beograda.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će sa republičkim institucijama pronaći najbolje rešenje, kako bi se tokom najavljene rekonstrukcije mosta "Gazela" izbegle velike saobraćajne gužve.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.