Morski galeb se ponovo gnezdi u Srbiji

Izvor: Beta, 16.Jun.2021, 11:11

Morski galeb se ponovo gnezdi u Srbiji

Gnezda morskih galebova pronadjena su u Srbiji, posle skoro 120 godina, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.Morski galebovi su pronadjeni u Kladovu, na obali Dunava, a najbliža gnezdilišta su na takodje na Dunavu, izmedju Rumunije i Bugarske.U Srbiji se morski galeb poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptica Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.Morski galeb se gnezdi uz obale Sredozemlja, zapadne Evrope i zapadne Afrike, kao i na pojedinim velikim kontinentalnim vodenim staništima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, maloj Aziji i zakavkazkim državama.Van perioda gneždjenja morski galeb prisutan je u većem delu Evrope na različitim morskim staništima, na većim kopnenim vodama, u gradovima, na poljoprivrednim područjima ili deponijama.Morski galeb je treća i trenutno najredja vrsta galeba koja se gnezdi u Srbiji. Druge dve vrste su obični galeb i crnoglavi galeb.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Morski galeb ponovo se gnezdi u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 16.Jun.2021

Gnezda morskih galebova pronađena su u Srbiji, posle skoro 120 godina, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Nastavak na N1 televizija...

Posle 120 godina morski galeb se ponovo gnezdi u Srbiji

Izvor: Luftika.rs, 16.Jun.2021

Gnezda morskih galebova pronađena su u Srbiji, posle gotovo 120 godina. Morski galebovi su pronađeni na obali Dunava u Kladovu, a najbliža gnezdilišta su takođe na Dunavu, između Rumunije i Bugarske.. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da se u Srbiji morski galeb poslednji put...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.